Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Вулкан изригна в Исландия – опожари десетки домове в Гриндавик

[post-views]
Вулкан изригна в Исландия – опожари десетки домове в Гриндавик

Вулкан изригна за втори път в рамките само на месец в Югозападна Исландия. Потоци лава заляха рибарското селище Гриндавик и подпалиха множество къщи. Проблемите в региона продължават от ноември миналата година, а издигнатите защитни съоръжения значително са намалили щетите, посочват местните власти.

Някои от изградените още при вулканичното изригване през декември диги са поддали, но тези, които са удържали, са спрели част от огнената река, съобщават местните власти. Исландският президент Гудни Йоханесон призова хората да останат единни и помоли за съпричастност с онези, които не могат да се приберат и дори гледаха как домовете им горят. Намираме се в безкраен цикъл от катаклизми, срещу които нищо не можем да направим, но при всички положения няма да се предадем, допълни държавният глава.

Припомняме, че рибарското селище Гриндавик, на около 50 км югозападно от исландската столица Рейкявик, беше евакуирано в средата на ноември след серия от земетресения. Всичките 3800 жители бяха принудени да напуснат домовете си, след като заради засилената вулканична активност беше обявено извънредно положение.

В крайна сметка вулканът изригна на 18 декември, а малко преди Коледа местните получиха разрешение да се върнат по домовете си. Непосредствено след това започна изграждането на защитен вал около Гриндавик, но съоръженията не бяха завършени и затова имаше пробойни.

И все пак, подобни явления не са нещо необичайно за Исландия. В страната има над 30 активни вулканични системи, като на всеки 3 или 4 години се регистрира по едно мощно изригване.

Най-ново

Единична публикация

Избрани