Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Захарова: Западът трябва да спре доставките за украинската армия, ако иска преговори с Русия

[post-views]
Москва е готова да обсъди "сериозни" предложения за мир в Украйна, заяви руското външно министерство

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова коментира думите на швейцарския външен министър Инацио Касис за необходимостта от включване на Русия в преговорите за Украйна. Тя заяви, че за да могат руските представители да участват в дискусиите, западните държави трябва да спрат да приемат антируски санкции и да доставят оръжия на въоръжените сили на Украйна.

„Ако говорим за желанието на отделните държави да намерят изход от безизходицата, в която ги е вкарал Вашингтон, това е един разговор. Тогава те трябва да спрат да доставят оръжия на Украйна, да не приемат антируските санкции и да не правят русофобски изявления“, заяви Мария Захарова пред „Известия“.

Според Мария Захарова швейцарският външен министър би могъл да направи такова изявление, за да повлияе на „принципните подходи на Русия“. Но по този начин „ние няма да бъдем примамени в този капан“, каза официалният представител на руското външно министерство.

Ден по-рано, на 14 януари, в Давос се проведе четвъртата среща на съветниците по национална сигурност, на която беше обсъдена „мирната формула“, предложена от украинския президент Володимир Зеленски. По време на срещата швейцарският външен министър заяви, че Русия трябва да участва в преговорния процес. Същевременно той отбеляза, че обсъждането на мирния план трябва да продължи дори при липса на диалог между Москва и Киев.

Източник: bgnes

Най-ново

Единична публикация

Избрани