Информационен център на Министерство на oтбраната

Испанският полярен комитет изпрати благодарствено писмо до проф. Христо Пимпирев и до капитана на кораба “Св. св. Кирил и Методий” във връзка с помощта, оказана на бедстваща яхта

Испанският полярен комитет изпрати благодарствено писмо до проф. Христо Пимпирев и до капитана на кораба "Св. св. Кирил и Методий" във връзка с помощта, оказана на бедстваща яхта

Изпълнителният секретар на Испанския полярен комитет Антонио Кесада изпрати благодарствено писмо до председателя на Българския антарктически институт и директор на Националния център за полярни изследвания проф. Христо Пимпирев и до капитана на кораба “Св. св. Кирил и Методий” във връзка с оказването на помощ в новогодишната нощ от българския кораб на бедстващата моторна яхта “Доблон” (El Doblón) с 13 души на борда на подходите на протока Дрейк.

“Скъпи капитане, скъпи Христо,

От името на председателя на Испанския полярен комитет бихме искали да изразим благодарността си към Българската антарктическа програма, която помогна на плавателния съд “Доблон”, който беше подал сигнал за помощ. “Доблон” е туристическа яхта, чиито дейности в Антарктика са разрешени от Испания, част от екипажа са испанци. “Доблон” подаде сигнал за бедствие на 1 януари 2024 година, след като бе установено, че е навлязла вода в машинното отделение с потенциален пробив на кила, докато навлиза в протока Дрейк.

Българският кораб “Св. св. Кирил и Методий” (RSV421) от българския военноморски флот незабавно се отзова на сигнала и се насочи право към “Доблон”. В същото време екипажът елиминира проблема с навлизащата вода, но българският съд много любезно оказа помощ на “Доблон” и я ескортира до протока Бигъл, където чилийската военноморска префектура взе ситуацията под свой контрол. Днес яхтата “Доблон” отплава от Ушуая безпроблемно и е готова да започне нова експедиция.

Въпреки че инцидентът се разигра извън района на действие на Антарктическия договор, българският плавателен съд се притече на помощ, за което сме много благодарни. Надяваме се, че този сигнал за бедствие не е нарушил и не е забавил твърде много планираните дейности на изследователския кораб.

Молим капитана да предаде благодарностите ни на българския адмирал, който ръководи флота”, се казва в благодарственото писмо на Испанския полярен комитет, подписано от Антонио Кесада.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top