Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Какво представляват ракетите с твърдо гориво и защо Северна Корея разработва подобно оръжие

[post-views]
Какво представляват ракетите с твърдо гориво и защо Северна Корея разработва подобно оръжие

Северна Корея вчера извърши изпитание на оръжие, което определи като нова балистична ракета със среден обсег. По думите на Пхенян това е първата подобна ракета с твърдо гориво, предназначена за изстрелване без особена предварителна подготовка.

Севернокорейски държавни медии съобщиха, че новата ракета е оборудвана с хиперзвукова маневрена управляема бойна глава.

Тя бе изстреляна, след като през ноември Пхенян, който разполага с ядрено оръжие, заяви, че е тествал двигатели с твърдо гориво за балистична ракета със среден обсег от нов тип, а миналата година проведе поне три изпитания на новата междуконтинентална балистична ракета (МРБ) с твърдо гориво „Хвасон-18“.

По-долу следва описание на някои характеристики на технологията с твърдо гориво, както и разяснение как тя може да помогне на Северна Корея да подобри ракетните си системи.

Какви предимства имат твърдите горива?

Ракетите с твърдо гориво не изискват зареждане непосредствено преди изстрелване. Често работата с тях е по-лесна и безопасна и е необходима по-малко логистична поддръжка, а това ги прави по-трудни за засичане и унищожаване от оръжията с течно гориво.

„Тези способности са много по-оперативни в момент на криза“, обясни Анкит Панда, старши научен сътрудник в базираната в САЩ Фондация за международен мир „Карнеги“.

Какво представлява технологията с твърдо гориво?

Твърдите ракетни горива са смес от гориво и окислител. За гориво често се използва метални прах като алуминий, а ползваният окислител най-често е амониевият перхлорат, който е сол на перхлорна киселина и амоняк.

Горивото и окислителят са свързани чрез твърд гумиран материал и са поставени в метална обвивка.

При изгарянето на твърдото гориво кислородът от амониевия перхлорат се свесва с алуминия, за да генерира огромно количество енергия и температури над 2760 градуса по Целзий, като създава тяга и отделя ракетата от стартовата площадка.

Кой разполага с такава технология?

Твърдото гориво води началото си от фойерверките, които китайците са създали преди векове, но през 20-и век бе постигнат по-значителен прогрес, след като САЩ разработват по-мощни ракетни горива.

Северна Корея използва твърдо гориво в редица малки балистични ракети с по-малък обсег.

Съветският съюз въведе на въоръжение първата си МБР с твърдо гориво, РТ-2, в началото на 70-те години на миналия век. По-късно Франция разработи своята балистична ракета със среден обсег – S3, известна също и като SSBS.

Китай започна изпитания на МРБ с твърдо гориво в края на 90-те години. 

Южна Корея също заяви, че е разработила „ефективна и усъвършенствана“ технология за балистични ракети, въпреки че засега те са доста по-малки. 

Твърдо срещу течно гориво

Течните горива осигуряват по-голяма тяга и мощност, но изискват по-сложна технология и допълнително тегло.

Твърдите горива са плътни и изгарят доста бързо, като за кратко време генерират тяга. Твърдото гориво може да се съхранява дълго време, без да се поврежда или разрушава, което е често срещан проблем при течното гориво.

Северна Корея каза, че разработването на новата ѝ МБР с твърдо гориво „Хвасон-18“ „ще има радикален принос“ за капацитета ѝ за контраатака.

След първото изстрелване южнокорейското министерство на отбраната изглежда се опита да омаловажи изпитанието, като посочи, че на северната ѝ съседка ще ѝ трябват „още време и усилия“, за да овладее технологията.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани