Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Кремъл: Преговорите за мир в Украйна, които ще се състоят в Давос, няма да постигнат нищо без участието на Русия

[post-views]
Кремъл: Преговорите за мир в Украйна, които ще се състоят в Давос, няма да постигнат нищо без участието на Русия

Кремъл днес заяви, че обсъждането на украинските предложения за мир на форума в Давос няма да постигнат нищо без участието на Русия, предаде Ройтерс.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън, френският президент Еманюел Макрон и ключови лидери от Близкия изток тази седмица ще се включат в годишната среща на Световния икономически форум в Швейцария. Водещо място в дневния ред на форума са преговорите за прекратяването на войните в ивицата Газа и в Украйна, отбелязва Ройтерс.

„Нееднократно давахме своята оценка по този въпрос. По същността си това са разговори заради самите разговори. Това е процес, който ме може да бъде насочен към постигането на конкретен резултат поради една проста причина: ние не участваме“, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Украйна заяви, че няма да се успокои, докато от територията ѝ не бъдат изтласкани всички руски военнослужещи, а президентът Володимир Зеленски обяви, че всякакви преговори с Русия биха били „незаконни“. 

Русия, която контролира малко под една пета от украинската територия, отхвърли т. нар. „формула за мир“ на Зеленски като абсурдна, понеже целта е да се намери мирно решение без участието на Москва. 

Планът от 10 точки на украинския държавен глава предвижда изтегляне на руските сили, прекратяване на военните действия и възстановяване на украинските държавни граници отпреди началото на войната.

Путин определя войната в Украйна като част от много по-широка глобална борба със Запада, който по думите му се опитва да разцепи Русия. Западът от своя страна отрича да има подобни намерения, отбелязва Ройтерс.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани