Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

100 дни след началото на войната: Хамас обстрелва Израел, съдбата на заложниците е неясна

[post-views]
Израелският износ на продукти за отбраната достига рекордните 13,1 млрд. долара през 2023 г.

И двете страни в конфликта в Ивицата Газа – Израел и Хамас, отбелязаха стотния ден от началото на войната. Терористичната организация разпоространи кадри с трима израелски заложници, които призовават Тел Авив да прекрати кампанията си в анклава, за да бъдат освободени. Допълнително ще ви уведомим каква е съдбата им, завършват видеото представители на палестинската групировка.

100 дни след началото на войната сраженията в Ивицата Газа продължават да са все толкова безмилостни. Хамас обяви, че е извършил поредната атака срещу Израел. Все още остава неясна съдбата и на заложниците, които групировката държи. На свой ред лидерът на братската терористична организация Хизбула, Хасан Насрала, заяви, че войната в Газа е обречена на провал, а израелските власти ще бъдат принудени да преговарят.

Междувременно представители на израелските власти отказват да отговарят на публичните съобщения на терористите, определяйки ги като психологическа война. По-рано пък премиерът Бенямин Нетаняху, срещу чиято страна тече производство за геноцид в Международния наказателен съд на ООН, се зарече, че никой няма да спре Израел във войната му срещу Хамас.

Бенямин Нетаняху – министър-председател на Израел:

„Няма да се предадем пред никого. Правим и невъзможното всички да се върнат по домовете си. Повтарям – всички, без изключение. Продължаваме усилията си през цялото време, включително в момента.“

И докато от Тел Авив уверяват, че само ще засилват натиска си, от Вашингтон подсказаха на израелските си колеги, че е настъпил точният момент за редуциране на военната офанзива в Ивицата Газа.

От 7 октомври насам, срещу палестинския анклав, където са се укрепили бойците на Хамас, са изстреляни над 10 хиляди бомби и ракети, при проведени стотици въздушни удари, сочи статистиката на Израел. Над 50% от жилищните сгради в Ивицата Газа са унищожени, а близо 2 млн. души или около 85 на сто от населението, са напуснали домовете си принудително, посочват местните власти.

Най-ново

Единична публикация

Избрани