Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция обяви, че е поразил цели в Ирак и Сирия

[post-views]
Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция обяви, че е поразил цели в Ирак и Сирия

Елитният ирански Корпус на гвардейците на Ислямската революция (КГИР) обяви, че е поразил цели в Ирак и Сирия, предаде Ройтерс.

В съобщението, цитирано от ирански държавни медии, се казва, че с балистични ракети късно снощи са били унищожени „шпионски центрове“ и обекти на „антиирански терористични групировки“ в Иракски Кюрдистан. Сред поразените цели е бил „шпионският щаб“ на Израел в кюрдския автономен регион в Северен Ирак.

Израелската разузнавателна агенция Мосад е спомената поименно в изявлението, посочва Ройтерс.

Експлозии са били чути в район на около 40 километра североизточно от Ербил – главния град на Иракски Кюрдистан, заявиха източници от местните сили за сигурност.

Двама американски представители казаха за Ройтерс, че при ракетните удари не са били нанесени щети на обекти на САЩ.

Най-малкщо четирима цивилни са били убити, а шестима – ранени, при обстрела на Ербил, съобщи Съветът за сигурност на кюрдския автономен регион. В изявлението атаката е определена като престъпление.

Кюрдският бизнесмен Пешрау Дизайе каза, че няколко негови роднини са били убити, когато поне една ракета е поразила дома им.

Мултимилионерът, който е близък до управляващия в Иракски Кюрдистан клан Барзани, е собственикът на компании, изпълнили големи строителни проекти в региона, отбелязва Ройтерс.

Според цитираните служители на силите за сигурност една ракета е паднала върху къщата на високопоставен представител на разузнаването на Иракски Кюрдистан, а друга – върху кюрдски разузнавателен център.

Агенция Ройтерс прави уговорката, че не може да потвърди по независим път нито едно от тези съобщения.

За момента представители на израелското правителство не са били окрити за коментар.

Въздушният трафик на летището на Ербил е спрян.

Иран е нанасял удари в Иракски Кюрдистан, заявявайки, че автономният регион в съседната държава е използван от ирански сепаратистки групировки, както и заклетия враг на страната Израел. Ирак се опита да отговори на опасенията на Иран във връзка с сепаратистките групировки в планинския граничен район, преселвайки част от техните членове в съответствие с двустранното споразумение в областта на сигурността, сключено миналата година, отбелязва Ройтерс.

КГИР съобщи още, че е нанесъл удари в Сирия по цели на „Ислямска държава“.

Джихадистката групировка пое отговорността за бомбения атентат в началото на тази година в югоизточния ирански град Керман, при който бяха убити близо 100 и ранени стотици хора, припомня Ройтерс.

Ситуацията в региона е изключително напрегната след избухването на войната в ивицата Газа преди повече от три месеца, отбелязва ДПА. Това са първите ракетни атаки, извършени от КГИР, след като ислямисткото движение „Хамас“ нападна Израел, който в отговор предприе военна операция в палестинската територия. Групировки, свързани с Иран, обаче често атакуват цели в Сирия и Ирак през последните месеци.

На 25 декември високопоставен офицер от КГИР беше убит в Сирия при предполагаем израелски въздушен удар.  Иран се закани да отмъсти.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани