Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Напрежение в Близкия Изток – иранската гвардия удари Ирак и Сирия

[post-views]
Напрежение в Близкия Изток – иранската гвардия удари Ирак и Сирия

  • хутите заплашиха американски и британски кораби
  • ситуацията в Ивицата Газа остава критична

Градусът на напрежение в Близкия Изток остава изключително висок. Иранската революционна гвардия порази позиции на Израел в Иракски Кюрдистан, съобщиха от Техеран. Другата тяхна подопечна организация – хутите в Йемен пък открито посочиха американските кораби в Червено море за своя легитимна цел. Ситуацията в Газа също остава критична, а Хамас показа трупове на заложници след предупрежденията към Тел Авив, че ще има жертви, ако бомбардировките не спрат.

Революционната гвардия на Иран нанесе удари срещу шпионска квартира на Мосад в полуавтономната провинция Иракски Кюрдистан, съобщиха през нощта от Техеран и допълниха, че елитните им части са поразили и позиции на Ислямска държава в Сирия, като вероятен отговор на последните нападения в Керман.

Американските власти остро разкритикуваха безразсъдния по думите им акт, който нагнетява и без това напрегнатия регион на Близкия Изток, където войната в Газа вече 3 месеца буни духовете между Израел от една страна и поддръжаните от Иран милиции в Ливан, Сирия, Ирак и Йемен от друга.

Най-малко 4 души са загинали, посочват властите в Кюрдистан и допълниха, че са свалили поне три военни дрона над летището в Ербил, където са позиционирани америкаснки и международни сили.

Продължаваме да следим ситуацията отблизо, заявиха от Белия дом и подчертаха пълната си подкрепа за независимостта и териториалната цялост на Ирак.

Междувременно хутите в Йемен обявиха, че разширяват обхвата на целите си в Червено море. На обстрел вече подлежат и американските кораби, а атаките ще продължат, на фона на американско-британски удари срещу страната, заяви говорител на контролиращите правителството в Сана сили.

Няма нужда плавателният съд да се насочва към Израел, за да го нападнем. Достатъчно е да бъде американски, а Вашингтон е на път да се прости с морската си сигурност, гласят последните заплахи на хутите, които досега твърдяха, че на атака подлежат само корабите на Тел Авив или онези, които плават натам.

При последното нападение на хутите, посочва Американското централно командване, с противокорабна балистична ракета е поразен притежаваният и управляван от САЩ кораб за насипни товари Гибралтарски орел, като няма данни за пострадали или нанесени щети.

На този фон ситуацията в Ивицата Газа става все по-деликатна. Израелската сухопътна операция в северната част на анклава е към края си, заяви министърът на отбраната Йоав Галант и допълни, че съвсем скоро въоръжените сили на страната му ще установят контрол и над южните райони. Именно там, в района на Хан Юнис и Рафах, в момента се водят най-ожесточените боеве между израелската армия и Хамас.

На свой ред пък от терористичната организация потвърдиха, че двама от израелските заложници са били убити като отговор на последните бомбардировки над анклава, извършени въпреки призивите от по-рано на самите заложници за прекратяване на насилието. Ще пуснем хората само от позицията на силата, заканиха се от Хамас.

На терен продължава и недостигът на хуманитарна помощ, като от ООН алармират, че от декември в Северна Газа не са доставяне медицински консумативи, горива, вода и консумативи от първа необходимост.

Най-ново

Единична публикация

Избрани