Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

През 2025 година България ще получи 8 американски изтребители F-16

[post-views]
През 2025 година България ще получи 8 американски изтребители F-16

България, Румъния и Турция до момента са унищожили над 12 мини в Черно море

През 2025 година България ще получи 8 американски изтребители F-16 от САЩ. Това заяви в „Денят започва“ адмирал Емил Ефтимов, началник на отбраната на България.

„Видяхме самолетите в Южна Каролина, те са в различен етап на завършване. Своевременно беше решението да платим вторите осем самолета. Ако бяхме отложили искането, нещата щяха да се забавят и да ги получим след 2030 г., тъй като търсенето на тези самолети е засилено“, каза той.

„Подготовката на пилотите върви по договор. Ще имаме 16 самолета и 32 летци, подготвени в Щатите по методиката, по която се готвят американските ВВС. 84 души от инженерно-техническия състав ще преминат обучение в САЩ. Ще създадем една основа. Важно е как да превърнем този ресурс в работеща отбранителна способност, ще ползваме опита на САЩ. Това са последователни усилия на всички нива“, допълни адмирал Еф

Той припомни решението от срещата на върха на НАТО във Варшава през 2016 г. – започна се разполагане на многонационални бойни групи в балтийските държави и Полша, основно заради заплахата от Русия след анексирането на Крим. След започване на войната в Украйна започнаха дискусии за подобряване на инфраструктурата на Източния фланг на НАТО – много сложен логистичен процес.

Адмирал Ефтимов съобщи още, че България, Румъния и Турция до момента са унищожили над 12 мини в Черно море.

На този етап няма решение за участие на наши офицери в операцията в Червено море, посочи адмиралът.

Началникът на отбраната коментира още, че ключовото за успешното завръщане на нашите пленени сънародници в Червено море са дискретността и дипломацията. Ефтимов заяви, че още преди случаите с „Галакси Лийдър“ и с кораба „Руен“ страната ни е имала покана от т.нар. обединени морски сили на САЩ да се включи в тази операция.

Вижте целия разговор във видеото

Източник: bntnews.bg/

Най-ново

Единична публикация

Избрани