Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Президентските избори в САЩ: Тръмп печели първичните избори в Айова

[post-views]
Тръмп каза, че знае кого иска за свой вицепрезидент и че ангажиментът му към НАТО ще зависи от начина, по който европейците се отнасят към САЩ

В САЩ започна официално президентска надпревара. Стартът бе даден с вътрешно партийните избори на републиканската партия в щата Айова. Без изненади бившият президент Доналд Тръмп спечели убедително пред останалите кандидати в битката за Белия дом.

Тежките зимни условия и арктически студ не успя да откаже гласоподавателите на републиканската партия в Айова, да дадат гласа си за техния фаворит за Белия дом. 

Според предварителните резултати това е бившия президент Доналд Тръмп, който буквално беше обявен за победител половин час след началото на вота, като в последствия стана ясно, че печели 51 процента от гласовете.

Втори с малко над 21 процента се нареди губернаторът на щата Флорида Рон Десантис, като третото място отива при бившия американски посланик в ООН Ники Хейли, която събра 19 на сто от гласовете.

Първичните избори на републиканците в щата Айова се оказаха пълен провал за мултимилиардера Вивек Рамасуани, който след като се класира на четвъртото място обяви че се изтегля, давайки подкрепата си Тръмп.

Който и да спечели вътрешно партийната надпревара на републиканците ще трябва да се изправи срещу президента  Джо Байдън, който вече получи подкрепа от Демократическата си партията в САЩ.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани