Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Израел твърди, че е унищожен ключов тунел на „Хамас“ между северната и южната част на Газа

[post-views]
Израелските военни съобщиха, че са открили следи от заложници в тунел в ивицата Газа

Израелските военни заявиха вчера вечерта, че са открили и унищожили стратегически тунел на „Хамас“ в ивицата Газа, който се е простирал на няколкостотин метра, предаде ДПА.

Той е минавал на дълбочина от 9 метра под Уади Газа, поречието на реката, която разделя северната и южната част на Газа.

Бойци от палестинската войнствена групировка „Хамас“ са използвали тунела, за да се придвижват незабелязано през крайбрежната ивица, се казва още в изявлението.

Израелските войници вече бяха заели позиции по протежение на Уади Газа преди седмици, за да попречат на бойците на Хамас да се придвижват по суша между двете части на територията.

Обширният лабиринт от тунели, изграден от Хамас – известен в разговорната реч като „метрото на Газа“ – представлява огромно предизвикателство за израелските въоръжени сили, посочва ДПА.

След терористичната атака на „Хамас“ срещу Израел на 7 октомври, при която загинаха 1200 души, израелските военни се опитват да унищожат групировката и нейната инфраструктура.

Израел изчислява, че тунелите се простират на стотици километри през малката и гъсто населена ивица Газа.

Смята се, че повечето от над 100-те заложници, които „Хамас“ все още държи, се намират в тунелите. Смята се също, че ръководителят на „Хамас“ в Газа Яхия Синуар. и неговите висши командири се крият в тунелите южно от Уади Газа в района на Хан Юнис.

По силата на споразумение, постигнато с посредничеството на Катар между Израел и „Хамас“, израелските заложници в ивицата Газа ще получават лекарства.

Кабинетът на израелския премиер Бенямин Нетаняху заяви, че закупените във Франция лекарства първоначално ще бъдат превозени днес до Египет на борда на два катарски военни самолета. Оттам те ще бъдат транспортирани до ивицата Газа.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани