Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов участва в заседание на Военния комитет на НАТО в Брюксел

[post-views]
Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов участва в заседание на Военния комитет на НАТО в Брюксел

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов участва в първото за тази година заседание на Военния комитет на НАТО, което се провежда на 17 и 18 януари в Брюксел, Белгия.

В рамките на форума ще бъдат обсъдени актуални теми, свързани с етапите от развитието, прилагането и адаптирането на различни ключови стратегически документи по изграждането и укрепването на способностите за възпиране и отбрана на съюза. Акцент ще бъде поставен върху ресурсното осигуряване и програмите за подготовка на системата за интегрирана противовъздушна и противоракетна отбрана на Алианса за преход от мирно към военно време. Намирането и постигането на баланс между изграждането на необходимите способности и ресурсите за отбрана също ще бъде акцент в планираните дискусии.

Специално внимание ще бъде отделено на ситуацията в и около Украйна, възможностите за оказване на подкрепа на украинските въоръжени сили за противодействие на руската агресия и дейността на създадения през миналата година съвет НАТО-Украйна. Ще бъде разгледано и текущото състояние и бъдещото развитие на сътрудничеството със страните-партньори от Европа и Азиатско-тихоокеанския регион.

В отделна сесия генералният секретар на НАТО ще сподели виждането си по подготовката за Срещата на върха на държавните и правителствени ръководители на страните-членки на Алианса, която ще се проведе през месец юли във Вашингтон, САЩ.

Източник: mod.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани