Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Белгия е конфискувала рекордните 116 тона кокаин за 2023 г. на пристанището на Антверпен

[post-views]
Белгия е конфискувала рекордните 116 тона кокаин за 2023 г. на пристанището на Антверпен

Белгийските митници са конфискували рекордните 116 тона кокаин на пристанището на Антверпен за миналата 2023 година, заявиха днес белгийските власти, цитирани от Асошиейтед прес. Те уточниха, че рекордът в тази насока е подобрен за втора поредна година.

Потреблението на кокаин нараства стремително на територията на Европейския съюз и правителствата смятат, че търговията с наркотици е причина за зачестилите изблици на насилие в стратегически пристанищни градове, като Антверпен в Белгия, Ротердам в Нидерландия и Марсилия във Франция, посочва АП.

Агенцията отбелязва, че Антверпен се е превърнал в главната морска врата за внос на кокаин Европа, доставян от наркокартелите в Латинска Америка. Още пет тона кокаин са иззети на пристанището в Зеебрюге, което е част от големия пристанищен комплекс Антверпен-Брюж, отбеляза министърът на финансите на Белгия Венсан ван Петхем.

Изявлението бе направено ден след като двадесет и двама души, в това число трима полицейски служители, бяха арестувани в мащабна операция в Антверпен срещу заподозрени наркотрафиканти.

Властите в Белгия посочиха, че рекордът, поставен през 2022 г., е бил от 110 тона кокаин, и добавиха, че той идва основно от Колумбия, Еквадор и Панама.

Като цяло в Европа се изземат рекордни количества кокаин, като страните членки на ЕС са конфискували 303 тона през 2021 г. – последната година, за която са постъпили данни от всички държави от блока. 75 процента от това количество е иззето при операции в Белгия, Нидерландия и Испания, сочи статистиката на агенцията на ЕС за наблюдение на наркотиците и наркозависимостите.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани