Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ДЕЗИНФО: Финландия затваря граничните пунктове с Русия като отмъщение за загубените войни

[post-views]
Финландия ще остави затворена границата си с Русия

Финландия затвори гранични пунктове с Русия като отмъщение за пораженията си във войните през 1939 и 1944 г. Финландия можеше да бъде част от бившия Съветски съюз след тези загуби, но Русия ѝ подари независимост. Финландия е една неблагодарна страна. Русия подсигури индустриалния растеж на Финландия чрез износ на минерални ресурси и внос на продукция от леката промишленост.

ОТГОВОР

Това е дезинформационен наратив за последните събития по границата между Финландия и Русия. На 16 ноември 2023 г. Финландия затвори някои от граничните си пунктове с Русия по-скоро заради значителен ръст в броя на търсещите убежище, преминаващи напоследък през югоизточната ѝ граница, отколкото заради исторически събития от двустранните отношения.

Известна тактика от хибридната война на Кремъл е да притиска незаконни мигранти към границата с Финландия и после да обвинява ЕС и страните-членки в нарушаване на човешките права заради начина, по който се отнасят с тях.

При последните събития някои от бежанците се държат подчертано агресивно, опитвайки да преминат границата на велосипеди и влизайки в конфликт с граничарите. „През последните месеци действията на руските власти, най-малкото на югоизточната финландска граница, се промениха по такъв начин, че за разлика от преди, позволяват да се пътува независимо от липсата на документи“, посочват от Гранична полиция.

Финландският министър на отбраната Анти Хаканен заяви, че затварянето на пропусквателните пунктове по границата е „кристално ясно послание към Русия“ и потенциалните незаконни мигранти. Хаканен допълни: „Имаме доказателства за руските операции в Европа и други части на света. В Средиземноморската бежанска криза например има данни, че Вагнер действа да заден план по нареждане от Русия да засили мигрантската криза в Европа и да подкопае нейното единство. В Балтийските държави продължава да инструментализира бежанската криза с цел дестабилизация на Литва, Латвия и Естония, както и на Полша.“

Русия дирижира подобни събития по финландската граница и през 2015 и 2016 г., когато много хора, търсещи убежище пристигнаха на граничните пунктове в Лапландия с велосипеди, осигурени им от агенции, свързани с руските власти.

През 2021 г. Русия подкрепи подобна кампания на режима на Лукашенко в Беларус, за да инструментализира незаконните мигранти особено срещу Полша и Балтийските държави. В продължение на няколко месеца незаконни мигранти от страни като Ирак, Сирия и Афганистан получиха обещания за убежище в  ЕС от беларуски държавни комапнии и служби за сигурност и се струпаха в граничната зона.

По-нататък статията погрешно твърди, че Русия е подарила независимостта на Финландия. Всъщност Финландия обявява независимостта си от Руската империя на 6 декември 1917 г., непосредствено след Болшевишката революция, която разруши царска Русия.

Колкото до твърденията за предполагаемата голяма роля на Съветския съюз в развиващата се икономика на Финландия, това е преувеличено, защото двустранната им търговия винаги е била взаимно изгодна и донесе на Москва много от така необходимите приходи в твърда валута. Кратка история на финландската външна търговия може да намерите тук.

Вижте оригиналния текст на публикацията тук

Превод: Атина Пашова

Най-ново

Единична публикация

Избрани