Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Германският парламент отхвърли предложение за доставка на ракети „Таурус“ на Украйна

[post-views]
Германският парламент отхвърли предложение за доставка на ракети „Таурус“ на Украйна

Германският парламент отхвърли внесено от консервативната опозиция предложение за доставка на Украйна на ракети с голям обсег „Таурус“, предаде ДПА.

Почти всички депутати от управляващата тристранна коалиция гласуваха снощи против проекта. Това развитие може да изглежда объркващо, при условие че две от трите партии, които са част от правителството – Зелените и Свободната демократическа партия, от месеци призовават канцлера социалдемократ Олаф Шолц да изпрати ракетите, които Украйна може да използва, за да нанася удари по-навътре в окупирани от Русия територии, отбелязва ДПА.

Депутатите от управляващата коалиция обаче обясниха позицията си с факта, че предложението на Християндемократическия съюз и неговата сестринска партия от Бавария – Християнсоциалния съюз, обвързваше оръжейните доставки за Киев с пленарни дебати в самия германски парламент по годишния доклад на неговия комисар за въоръжените кили. Тази тактика на консервативната опозиция бе разкритикувана от експерти.

„Таурус“ са едни от най-модерните ракети и могат да унищожат бункери дори от голяма височина и разстояние, отбелязва ДПА.

В началото на октомври миналата година обаче германският канцлер реши да не доставя такива оръжия на Украйна. Аргументът, изтъкнат тогава от Шолц, бяха опасенията, че е възможно Киев да използва ракети „Таурус“, които са с обсег от 500 километра, за да нанася удари навътре в руска територия.

Според експерти обаче тези оръжия може да помогнат на Украйна да възстанови териториалната си цялост.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани