Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Армията на САЩ с нови удари срещу хутите в Йемен

[post-views]
Армията на САЩ с нови удари срещу хутите в Йемен

Американската армия обяви, че през изминалата нощ е атакувала военни цели на Хутите в Йемен. Това е четвъртата въздушна операция на САЩ срещу подкрепяните от Иран бунтовници, в отговор на атаките им срещу търговските кораби в Червено море.

При последната въздушна операция са унищожени 14 ракети на Хутите, които според САЩ са били предназначени за нападения срещу корабоплаването в Червено море.

При операцията са използвани крилати ракети „Томахоук“, изстреляни от американски кораб в района, съобщиха от Американското военно командване в Близкия изток.

Операцията дойде няколко часа, след като САЩ обявиха Хутите в Йемен за глобална терористична организация, заради нападенията срещу търговски кораби в Червено море, които продължават от месеци.

Припомням, че миналият ноември подкрепяните от Иран бунтовници обявиха за легитимна мишена всеки кораб собственост на Израел и плаващ за израелските пристанища, в отговор на военната операция на Тел Авив срещу ислямистите от Хамас в Ивицата газа.

Един от първите кораби обаче похитен от Хутите беше японския лайнер „Галакси Лидър“, на борда на който има и двама българи и за който няма данни да е свързан с Израелската страна.

В опит да гарантира свободното корабоплаване в Червено Море над 20 държави, начело със САЩ, започнаха съвместната патрулна операция в района- „Пазител на благоденствието“.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани