Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Сергей Лавров заяви, че военното споразумение между Лондон и Киев няма да попречи на Москва да постигне целите си

[post-views]
Сергей Лавров заяви, че военното споразумение между Лондон и Киев няма да попречи на Москва да постигне целите си

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че страната му не е против сключването на споразумение в сферата на сигурността между Украйна и Великобритания, но че Москва ще продължи да се стреми към постигането на целите на своята „специална военна операция“, предаде Ройтерс.

Лавров каза това на традиционната си годишна пресконференция, като повод за думите му стана споразумение, сключено миналата седмица в Киев между британския премиер Риши Сунак и украинския президент Володимир Зеленски. Тогава украинският президент каза, че договорът предвижда предоставяне на оръжия, разузнавателна подкрепа и кибертехнологии, както и налагането на санкции и други наказателни мерки срещу Русия.

На днешната пресконференция Лавров обвини Запада, че под ръководството на САЩ се „опитва да запази глобалната си доминация и военното си превъзходство“ и че „не желае да разреши украинската криза“, допълва Ройтерс.

Москва смята, че на този етап не е възможно да се поднови диалогът с Вашингтон по въпросите на стратегическата стабилност, посочи руският външен министър. Срокът на действие на споразумението „Нов СТАРТ“, което ограничава стратегическите ядрени бойни глави на двете страни, изтича през февруари 2026 г., припомня Ройтерс. Москва и Вашингтон не са подписвали други договори за ядрени оръжия, така че срокът на „Нов СТАРТ“ може да изтече в момент, в който напрежението между двете страни достигна най-високата си точка от Кубинската ракетна криза през 1962 г. насам.

„Не виждаме дори и най-бегла форма на интерес от страна на САЩ или съюзниците им от НАТО за решаване на украинския конфликт и вслушване в руските опасения“, отбеляза Лавров.

Тази година Русия ще се стреми да се избави от всякаква зависимост от Запада по отношение на икономиката и веригите за доставки, каза още той, цитиран от ТАСС.

Лавров също така посочи, че е „важно да се гарантира военната и политическата сигурност в Евразия“. „Ще се застъпваме за това въпросната задача да бъде решена от страните на континента без опитите на извънрегионални държави да се внедрят в тези процеси, следвайки собствения си дневен ред“, заяви руският външен министър.

Лавров отново подчерта, че отношенията между Русия и Китай се намират „в най-добрия период в многовековната си история“. „Сигурен съм, че сте наясно с нашите оценки за развитието на отношенията с Китайската народна република. Тя е най-бързо развиващата се икономика наред с индийската. Отношенията с Китай преживяват най-добрия период в своята многовековна история“, обясни той. Лавров допълни, че Русия подържа редовен диалог на висше равнище и с Индия.

Освен това руският външен министър съобщи, че следващата седмица ще направи обръщение към Съвета за сигурност на ООН във връзка с предложения за „колективни усилия“ за решаване на кризата в Близкия изток. По думите му това трябва да включва директни преговори между израелските и палестинските власти, като крайната цел е създаването на палестинска държава. 

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани