Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Унгария продължава да е далеч от споразумение с ЕС за финансовата помощ за Украйна

[post-views]
Унгария постави условие за деблокирането на пакета от финансова помощ за Украйна на стойност 50 млрд. евро, съобщи „Политико“

Унгария е далеч от постигане на споразумение с Европейския съюз относно помощта за Украйна, заяви днес Гергей Гуяш, началник на кабинета на унгарския премиер, предаде Ройтерс.

ЕС желае да постигне споразумение за предоставяне на по-голяма финансова помощ на Украйна, когато лидерите на блока се срещнат в началото на февруари, въпреки че унгарският премиер Виктор Орбан продължава да се противопоставя на това.

Председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен заяви вчера, че е уверена, че решение ще бъде намерено между 27-те членки на блока.

Гергей Гуяш днес заяви, че Унгария е в преговори с Еврокомисията, но не е сигурно, че ще бъде постигнато споразумение.

Ако това не се случи, каза той, останалите 26 членки на ЕС биха могли да да постигнат решение без Унгария.

Макар миналия месец лидерите на ЕС да се договориха да започнат преговори за присъединяване с Украйна, Унгария наложи вето върху отпускането на средства на Киев. Европейската комисия предложи помощта да бъде насочена чрез преразглеждане на общия бюджет на ЕС за периода 2024-27 г., който също така ще осигури повече финансиране за миграцията и други приоритети.

Предоставянето на помощ чрез 26 двустранни споразумения е вариант, който е обсъждан, но е по-сложен и скъп и може да навреди на единството на ЕС, посочва Ройтерс.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани