Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ДЕЗИНФО: Вашингтон превърна Финландия във враждебен съсед на Русия

[post-views]
ДЕЗИНФО: Вашингтон превърна Финландия във враждебен съсед на Русия

Експерти назоваха последствията от пълното затваряне на границите между Финландия и Русия. Поведението на финландците може да се сравни с навиците на враждебен съсед, който възнамерява да се бие. Скандалджията обаче сам пада и се наранява. Така е и с Хелзинки. Финландците сами ще усетят щетите от желанието си да навредят на Русия. Намирането на рационално обяснение за действията на Финландия е изключително трудно. Въпреки че официалните власти твърдят, че се борят срещу мигрантите, тази версия изглежда изключително неубедителна. Решението да се ограничи работата на контролно-пропускателните пунктове на границата с Русия е причинено от желанието на Хелзинки да се разграничи от другите източноевропейски страни. Но има и друга версия. Вашингтон може да е инструктирал Финландия да сведе всички контакти с Русия до минимум.

ОТГОВОР

Става дума за конспиративен разказ, прокарван от прокремълските медии. Те разпространяват свои собствени измислици, отразяващи затварянето на финландските гранични пунктове. Както много пъти досега, прокремълските и руските държавни медии обвиняват Съединените щати, чиито заповеди се изпълняват послушно от други западни страни без собствени национални интереси, подчертава финландското информационен издание Verkkouutiset. Представянето на други държави като „марионетки на чужди сили“ следва логиката на добре документирания прокремълски дезинформационен разказ, известен като „Изгубен суверенитет“.

През последните дни се наблюдава рязък скок в броя на нередовно търсещите убежище лица, пристигащи на граничните пунктове в Югоизточна Финландия.

Русия използва добре познатата тактика на „хибридна война“, за да изтласква мигрантите през финландската граница, предизвиквайки опасения, че Кремъл може да започне по-мащабни усилия за оказване на натиск върху най-дългата граница на ЕС и НАТО с Русия.

Финландската гранична охрана казва, че през последните месеци се е увеличил броят на хората, преминаващи от Русия в Югоизточна Финландия без легални документи и без визи.

„Броят е по-висок от обичайния“, каза граничната охрана в прессъобщение, отбелязвайки, че онези, които са влезли в скандинавската страна по този маршрут са подали молба за убежище. Преди това руските власти не позволяваха на никого да пътува до финландските гранични пунктове, ако няма легални документи и виза, но тази тактика сега се промени.

„През последните месеци действията на руските власти, поне на границата с Югоизточна Финландия, се промениха по такъв начин, че за разлика от преди, те разрешиха пътуване въпреки липсата на документи“, казаха от финландската гранична охрана.

Финландският министър на отбраната Анти Хакканен обвини Русия, че умишлено изпраща мигранти към граничната зона като вид „хибридна война“ и каза, че ще информира генералния секретар на НАТО, както и ЕС за ситуацията.

Финландските власти са били наясно, че Русия може да изпрати повече незаконни мигранти през най-дългата си сухопътна граница с ЕС като част от хибридна тактика, за да се опита да окаже натиск и да създаде проблеми за Финландия.

В края на 2015 г. и началото на 2016 г. почти 1000 мигранти пристигнаха на арктическия граничен пункт между Финландия и Русия. Финландските власти смятат, че пристигащите са били улеснени от руските власти с автобусен транспорт и хотелско настаняване по време на пътуването им на север, като хората са получили инструкции да поискат убежище, след като преминат границата. Норвегия беше изправена пред подобна ситуация. Някои от мигрантите са имали разрешения за пребиваване в Русия.

През 2021 г. избухна миграционна криза на полско-беларуската, литовско-беларуската и латвийско-беларуската граница. Руски прокремълски медии лъжливо обвиниха Полша в извършването на масови екзекуции на мигранти. Нелегалните мигранти от страни като Ирак, Сирия и Афганистан получиха обещания за убежище в ЕС от беларуски държавни компании и служби за сигурност и бяха изтласкани към граничната зона.

Има много допълнителни доказателства, че беларуските власти са предизвикали продължаващата миграционна криза в Литва, Полша и Латвия. Режимът на Лукашенко използва мигрантите от Близкия изток като „политически и хибридни“ инструменти срещу Литва и целия ЕС.

Комисар Илва Йохансон каза, че авторитарният режим в Беларус експлоатира хората по политически причини, което е абсолютно неприемливо.

Източник: euvsdisinfo.eu

Превод: Евгени Кръстев

Най-ново

Единична публикация

Избрани