Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Дания отделя 400 милиона долара за наблюдения с дронове в Арктика и Северния Атлантик

[post-views]
Дания отделя 400 милиона долара за наблюдения с дронове в Арктика и Северния Атлантик

Дания е отделила 2,74 милиарда датски крони (400 милиона долара) за укрепване на наблюдението и разузнаването в Арктика и северната част на Атлантическия океан с безпилотни летателни апарати за дълги разстояния като част от по-широко рамково споразумение за обновяване на отбраната си и постигане на целите, набелязани от НАТО, предаде Ройтерс.

Дроновете за полети на дълги разстояния ще подпомогнат наблюдението на нарастващата цивилна и военна активност в Арктика и Северния Атлантик и ще гарантират на Дания възможността да изпълнява по-ефективно целите на НАТО, заяви датското министерство на отбраната.

Свиването на ледената покривка в Арктика ускори надпреварата между световните сили за контрол над ресурсите и водните пътища, припомня Ройтерс.

Дания е отговорна за сигурността и отбраната на арктическия остров Гренландия и Фарьорските острови в северната част на Атлантическия океан, които са суверенна територия на Кралство Дания.

„В бъдеще кралството трябва да поеме по-голяма отговорност за сигурността в целия регион. Това означава, че трябва да използваме повече мощ в Арктика и Северния Атлантик“, заяви снощи датският министър на отбраната Троелс Лунд Поулсен.

Миналата година Дания се ангажира да инвестира 143 млрд. крони в отбраната през следващите 10 години. Инвестициите в дронове са част от този ангажимент. Съгласно вчерашното споразумение са заделени общо 16 млрд. крони, които включват и системи за противовъздушна отбрана и се възобновява производството в завод за боеприпаси в Северозападна Дания.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани