Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Естония подкрепя разширяването на НАТО и ЕС и пълноправното членство на България в Шенген, заяви външният министър на страната Маргус Цахкна

[post-views]
Естония подкрепя разширяването на НАТО и ЕС и пълноправното членство на България в Шенген, заяви външният министър на страната Маргус Цахкна

Естония подкрепя разширяването на НАТО и Европейския съюз (ЕС) и пълноправното членство на България в Шенген. Това каза министърът на външните работи на Република Естония Маргус Цахкна на пресконференция, след като разговаря с вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел. Цахкна е на официално посещение в България по покана на Габриел.

По думите на министър Цахкна България и Естония имат традиционно добри отношения. Много е важно да подкрепяме едни и същи цели – мир в Европа и нова архитектура за сигурност. Като страни, граничещи с Русия, знаем какво става от другата страна на границата. България играе водеща роля като черноморска държава, коментира той. Вече 20 години сме членове на НАТО. Не сме новоприети, но продължаваме да говорим за предизвикателствата, каза Цахкна. „Знаем, че нашият съсед е агресор, виждаме го в агресията в Украйна“, заяви естонският министър.

Според него е много важно на следващите етапи да вървим заедно като определим новата архитектура за сигурността на Европа. Министърът благодари на България за помощта, която страната ни оказва на Украйна. Много е важно да продължим. Онова, което обещаваме на Украйна, е изключително важно за нас, цяла Европа и за постигането на мир. Украинците не се бият само заради нас, те се бият вместо нас, заяви Цахкна. По думите му всякакъв вид подкрепа и дългосрочни ангажименти ще бъдат полезни за постигането на мир в бъдеще.

Министърът добави, че е много важно да се работи за членство в Еврозоната. „Знаем от опит, че това е един стабилен икономически съюз“, заяви той. Пълноправно членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) е също важен въпрос, ние сме голям поддръжник и на тази цел, добави Маргус Цахкна.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани