Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Израелската армия подложи рано днес Южна Газа на масирани бомбардировки

[post-views]
Парламентаристи от 28 държави призоваха за прекратяване на огъня в Газа

Израелската армия подложи днес южната част на ивицата Газа на масирана бомбардировка, предаде Франс прес. Очевидци са съобщили, че в ранните часове Хан Юнис, главният град в Южна Газа, е бил подложен на обстрел и въздушни удари. Според Израел в Хан Юнис се крият много членове на местното ръководство на палестинското ислямистко движение „Хамас“.

Палестинският Червен полумесец заяви, че районът на болницата „Ал Амал“ е бил подложен на интензивен артилерийски обстрел, а здравното министерство на ивицата Газа, което се контролира от „Хамас“, съобщи, че при ударите тази нощ в анклава са убити 77 души.

„Войниците, подкрепени от артилерията и авиацията, елиминираха десетки терористи при сражения лице в лице“ в Хан Юнис, заяви израелската армия, като отбеляза, че е стигнала „най на юг“ в Газа от началото на сухопътната си операция срещу „Хамас“.

В ивицата Газа 80% от жителите бяха принудени да напуснат домовете си заради сраженията. Хуманитарната ситуация в палестинския анклав остава критична.

Световната здравна организация съобщи през нощта, че е регистрирала 24 случая на хепатит А и хиляди случаи на жълтеница, за които се предполага, че са свързани с разпространението на хепатита.

Израел предприе военната си операция в ивицата Газа, след като на 7 октомври бойци на движението „Хамас“, което контролира анклава, извършиха безпрецедентна атака срещу еврейската държава.

„Ще се задоволим само с пълна победа, което означава елиминирането на лидерите на терористите, унищожаването на операционния и военен капацитет на „Хамас“, завръщането на заложниците ни у дома, демилитаризирането на Газа и тотален контрол на Израел върху всичко, което влиза“ в палестинския анклав, каза вчера израелският премиер Бенямин Нетаняху.

АФП съобщава също, че през нощта израелската армия е провела няколко операции в различни райони на окупирания Западен бряг.

Тревогите от по-голям конфликт в Близкия изток нарастват, като бъдат взети предвид ежедневните престрелки по израелско-ливанската границата, атаките на йеменските бунтовници хуси срещу търговски кораби в Червено море и Аденския залив и американските удари срещу хусите в Йемен.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани