Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Израел се противопостави на Белия дом; САЩ: Виждаме ситуацията в Газа по различен начин

[post-views]
Израел се противопостави на Белия дом; САЩ: Виждаме ситуацията в Газа по различен начин

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху се противопостави на идеята за възстановяване на Палестинската държава в Ивицата Газа, предложена от САЩ като план за следвоенното възстановяване на анклава. Наред с това премиерът отказа да се ангажира с деескалацията на конфликта.

Израел при всички положения трябва да има контрол върху сигурността на целия регион на запад от Йордания, заяви министър-председателят Бенямин Нетаняху. Така той категорично се противопостави на призива на основния си съюзник, в лицето на САЩ, за деескалация на войната в Ивицата Газа и вземането на незавабни мерки за възстановяването на палестинската администрация в анклава след края на войната.

Според Нетаняху подобен сценарий ще създаде реалност, която застрашава сигурността на страната му. Белият дом веднага контрира, че очевидно Вашингтон вижда нещата по друг начин.

Междувременно израелската армия продължава да форсира района на Хан Юнис в Южна Газа, като се съобщава за масирана бомбардировка в раннните часове на деня. Градът е бил подложен на артилерийски обстрел и въздушни удари. Местните власти посочват, че ситуацията около болницата „Ал Амал“ е особено тежка, а броят на жертвите надхвърля 70 души.

При атаката са елиминирани десетки терористи, заявиха на свой ред от израелското командване. Авторитетни световни издания допълват, че през нощта са проведени и още няколко операции в различни части на Западния бряг, а опасността от разрастване на конфликта в Близкия Изток става все по-реална, особено предвид постоянните престрелки по израелско-ливанската граница и напрежението с хутите.

Най-ново

Единична публикация

Избрани