Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Китай призова сигурността в Червено море да бъде възстановена

[post-views]
Китай призова сигурността в Червено море да бъде възстановена

Китайското министерство на търговията призова за „възстановяване и гарантиране на сигурността на морските пътища в Червено море“, предаде Франс прес.

Китайското ведомство отправи призива си на фона на атаките на йеменските бунтовници хуси срещу търговски кораби в Червено море. Хусите твърдят, че извършват нападенията в знак на солидарност с палестинците в ивицата Газа.

„Очакваме замесените страни да действат в общия интерес на регионалната сигурност и стабилност, както и в общия интерес на международната общност“, каза говорителят на министерството на търговията Хъ Ядун, цитиран от китайската новинарска агенция Синхуа.

Пекин призовава страните да „възстановят и да гарантират сигурността на морските пътища в Червено море, за да бъде възобновен нормалният ред на международната търговия“, заяви говорителят, като изтъкна, че Китай ще продължи внимателно да следи ситуацията.

В отговор на атаките на хусите срещу търговски кораби САЩ предприеха операцията „Пазител на благоденствието“, която има за цел гарантирането на свободата на корабоплаването в Червено море. Освен това САЩ и Великобритания нанесоха удари по обекти на хусите в Йемен.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани