Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Северна Корея тества подводна ядрена оръжейна система

[post-views]
Северна Корея обяви официално, че е тествала нова хиперзвукова ракета с твърдо гориво

Северна Корея обяви, че е провела успешно изпитания с подводна ядрена оръжейна система в отговор на военните учения между армиите на Южна Корея, САЩ и Япония. Изпитанието идва на фона на започналото замразяване на отношенията между двете корейски държави, които технически са във война.

Подводният дрон, за който Северна Корея твърди, че може да носи ядрено оръжие, е изпробван в района на източното крайбрежие на страната. Държавните медии разпространиха единствено няколко снимки от теста.

Южна Корея посрещна новината скептично, като посочи, че твърденията на Пхенян за способностите на оръжейната му подводна система са преувеличени.

Японското правителство отказа да коментира.

Последното изпитание идва на фона на повишената военна активност в Северна Корея и няколко дни, след като Пхенян обяви, че е добавил в арсенала си хиперзвукова ракета на твърдо гориво със среден обсег.

В началото на януари севернокорейската армия проведе и първите от години артилерийски стрелби с бойни муниции в района на спорната морска граница с Южна Корея, която според новата военна доктрина на Пхенян е враг номер едно.

Припомням, че севернокорейският лидер нареди да бъдат затворени всички агенции създадени за нормализирането на отношенията между тях и открито заплаши с война.

В отговор на продължаващите от години севернокорейски провокации САЩ, Южна Корея и Япония увеличиха значително съвместните си военни учения, включително и подобряването на ядреният им възпиращ потенциал.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани