Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Дезинфорадар: Всеки нов ден – като предишния

[post-views]
Дезинфорадар: Всеки нов ден – като предишния

Това като подзаглавие го оформете:

В Путинова Русия дните в календара се обръщат, но животът си остава същият. Непрекъснат цикъл от заблуди, потисничество, морален упадък и безплоден милитаристичен авантюризъм с безброй жертви.

За повечето хора Новата година предвещава ново начало, надежда за по-добро, хубави планове и обещание за успех. В Путинова Русия нищо от това не важи. Всеки път на 1 януари една и съща корумпирана репресивна система, лишена от морален компас, стоварва нови лъжи, трудности, съкрушени мечти, опустошение и безброй смъртни случаи. Всяка година е неразличима от предишната по отношение на човешките страдания и загуби.

Публикуваният след Коледа годишен обзор на EUvsDisinfo (звеното с борба с дезинформацията към Европейската комисия) обобщи лъжите на Кремъл от изминалата 2023 г. и направи прогноза за това, което ни очаква през 2024 г. по отношение на руската дезинформация.

Новогодишната реч на Путин

Новогодишното обръщение на Владимир Путин беше изненадващо кратко и изобилстваше с лъжи. Не прозвуча като речта на краля и едва ли някой ще се вдъхнови да прави киноадаптация по нея като популярния едноименен филм. Тонът на триумф, който Путин използва в речта си за Русия, която била „призвана за величие“, всъщност влиза в ярък контраст с действителността на терен.

Изглежда, Федералната служба за безопасност (ФСБ), наследник на съветското КГБ, е била инструктирана да арестува хора, презапасяващи се с яйца, а във Воронежка област дори бе съобщено за опит за убийство на шеф на птицеферма.

В речта си Путин неколкократно говори за „героите на фронта, борещи се за истина и справедливост“ – с това се прокарва дезинформационният наратив, че Русия се бори за справедлива кауза в Украйна и „се защитава“ от външни заплахи и от западна агресия там.

Макар и насочени предимно към вътрешната публика, тези заблуди формират основата на безсмисленото оправдание на Кремъл за руската военна агресия срещу Украйна и поредицата жестокости от 2014 г. насам.

Лицемерни заявления и тяхното тълкуване

На тези фундаментални лъжи беше посветена специална публикация на EUvsDisinfo от миналата година. Те са подробно представени и в дезинформационните казуси, които продължаваме да събираме в базата данни на EUvsDisinfo. В станалия вече традиционен наш стил, изготвихме и „превод“ на посланията от речта на Путин. Когато той казва „Ние трябва да вървим напред, създавайки нашето бъдеще“, всъщност има предвид „Моят империалистически поглед вече е насочен отвъд Украйна и ние ще продължим с разрушението“. А фразата „Ние сме горди с нашите достижения и доволни от нашите успехи“ трябва да се тълкува като „Аз се наслаждавам на безсмисленото насилие и на убиването на невинни хора“.

Расте броят и на лъжите, и на жертвите

Както безброй пъти досега руските власти не показват и най-малък признак на разкаяние и продължават да отричат, че цивилни граждани стават цел на атаките им в Украйна. През нощта на 28 срещу 29 декември 2023 г. Русия предприе масирани атаки с ракети и дронове срещу няколко украински града, убивайки и ранявайки десетки хора в цялата страна.

Големи градове, включително Киев, Харков, Лвов, Одеса, Днепър и Запорожие бяха обект на атаките. Убитите бяха поне 30. Само два дни по-късно, на 31 декември 2023 г., нов залп от атаки удари Украйна. Най-малко 28 души бяха ранени при удари на руски ракети и дронове по жилищни сгради, хотели и медицински заведения в Харков.

Всяко отричане от страна на Русия, че нейните сили нанасят удари по цивилни и по гражданска инфраструктура, е очевидна лъжа. През последните почти две години писахме многократно за използваната тактика. (БА)

Други теми в седмичния преглед от EUvsDisinfo:

  • Френската първа дама Брижит Макрон не съществува. Френскоезичната версия на дезинформационната медия „Правда“ безуспешно се опита да оспори хегемонията на белоруския „Спутник“ в състезанието за най-необичайни дезинформации. В този случай „Правда“ предложи нова версия на конспиративната теория, че френската първа дама е измислена личност, изиграна от транссексуален човек. Това невярно твърдение, което за първи път се разпространи преди президентските избори през 2022 година, сега се появи отново, когато френският президент беше напът да назначи своя нов министър-председател Габриел Атал.
  • Всеки политически избор в Италия е подчинен на заповедите на Брюксел или Вашингтон. Тази дезинформация на „Гeoполитика.ру“ на италиански език представя Италия като марионетка на чужди сили и отразява класическия подход на Кремъл за „изгубения суверенитет“, при който се отрича независимостта на държава или политическа сила. Такива фалшиви разкази са пригодени да разпалват национализма и да поляризират обществото, срещу което се извършва операцията, за да се подкопае националното единство и да се отслаби държавата като цяло. В случая с Италия подобни твърдения са особено неоснователни, тъй като тя не само е сред държавите, основателки на Европейския съюз, но и неотклонно подкрепя процеса на европейска интеграция.
  • Решението на Европейския съюз за започване на преговори за присъединяване с Украйна и Молдова е съмнително от правна гледна точка. Арабското издание на RT, прословутият дезинформационен рупор на Кремъл, се опитва да постави под съмнение решението на Съвета на ЕС да започне преговори за присъединяване с Украйна и Молдова, като погрешно го представя като нелегитимно. Всъщност предварително планираното решение на Унгария да напусне залата преди гласуването е позната процедура, прилагана в миналото, и е известна в системата на ЕС като „конструктивно въздържане“. Това действие не оспори законността на започването на преговори за присъединяване. Нещо да се представя като незаконно или съмнително е типична дезинформационна тактика на Кремъл, която цели да обърка и подведе публиката: Водата се размътва с дезинформация, за да бъдат делегитимирани официални позиции.

Най-ново

Единична публикация

Избрани