Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Джо Байдън все още вярва, че палестинската криза може да се реши чрез създаването на две държави, заяви Белият дом

[post-views]
Белият дом се консултира с бизнеса относно технологичните иновации, които могат да бъдат предоставени на Украйна

Американският президент Джо Байдън все още вярва в обещанието и възможността за решаване на палестинската криза чрез създаване на две държави, заяви днес говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби, цитиран от Ройтерс.

Кърби допълни, че Байдън е приветствал решението на Израел да позволи доставянето на брашно в ивицата Газа.

Изявлението бе направено, след като по-рано днес Белият дом съобщи, че Байдън е разговарял по телефона с израелския премиер Бенямин Нетаняху, но засега не оповести повече подробности.

По-рано днес върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел повтори тезата си, че е необходимо да бъде създадена палестинска държава и ако се наложи, международната общност трябва да наложи това на Израел.

Едва вчера израелският премиер се обяви против създаването на независима палестинска държава.

Байдън и Нетаняху са се чули, след като официални представители на Червения полумесец съобщиха за „интензивен обстрел от израелски безпилотни самолети по цивилни в болницата „Ал Амал“ в южния град Хан Юнис.

Тази седмица израелската армия започна ново настъпление за завладяване на града, който по думите на Тел Авив е основна база на бойците от „Хамас“, които атакуваха Южен Израел на 7 октомври. Тогава бяха убити около 1200 души, припомня Ройтерс.

Здравните власти в палестинския анклав днес съобщиха, че през последното денонощие в Газа са били убити 142 палестинци, а ранените са 278. С това общият брой на убитите от израелската армия жители на ивицата Газа става 24 762.

На фона на продължаващото насилие палестинската телекомуникационна компания „Палтел“ съобщи за „постепенно възстановяване на телекомуникациите в няколко района на ивицата Газа“, предаде Франс прес.

Интернет и телефонните връзки в обсадения анклав са почти напълно прекъснати от една седмица. Това е най-продължителният период, през който 2,4-милионното население на Газа остава напълно откъснато от света, откакто избухна войната, отбелязва АФП.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани