Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Северна Корея е пратила тийнейджъри за 12 години в трудов лагер заради южнокорейски филми и музика, показва видеозапис

[post-views]
Северна Корея е пратила тийнейджъри за 12 години в трудов лагер заради южнокорейски филми и музика, показва видеозапис

Видеозапис, разпространен от работеща с бегълци от Северна Корея организация, показва как двама тийнейджъри биват осъдени на 12 години тежък физически труд заради южнокорейска музика, и по-специално световно известния ѝ стил кей поп, предаде Ройтерс.

На видеото се вижда как на двама 16-годишни севернокорейци е повдигнато обвинение в столицата на КНДР Пхенян за гледане на юнокорейски филми и музикални клипове. Записът е разпространен от южнокорейския Институт за развитие на Юга и Севера (САНД). Ройтерс прави уговорката, че достоверността на записа, който в медиите е бил пуснат първо от Би Би Си, не е доказана.

Ройтерс посочва, че от години Северна Корея налага тежка присъда на всеки, който е хванат да се забавлява с продукти на южнокорейския развлекателен бизнес или подражава на южнокорейския начин на изразяване. В хода на войната срещу външното влияние Пхенян въведе през 2020 г. закон за „антиреакционното мислене“.

„Съдейки по тежкото наказание, това изглежда като урок за назидание на хората в цяла Северна Корея. Ако е наистина така, излиза, че начинът на живот, произтичащ от южнокорейската култура, е доста популярен сред хората от Севера“, казва Чхуе Кьон-хюи, ръководител на САНД и доктор по политически науки на Токийския университет, който е избягал от КНДР през 2001 г.

„Смятам, че видеозаписът е заснет през 2022 година … Това, което тревожи (лидера на Северна Корея) Ким Чен-ун, е, че хората от поколението, известно като „Милениум“ (родените между 1981 г. и 1996 г. – бел. ред), и от поколението „Зет“ (родени от края на миналия век насам) са променили начина си на мислене. Мисля, че Ким работи за налагането обратно на севернокорейското мислене“, казва още Чхуе.

Видеозаписът с осъждането на младежите, направен от властите в Пхенян, показва сериозно посетен публичен процес, като двамата подсъдими са изправени с белезници на ръцете и в сиви куртки пред около хиляда ученици в амфитеатрална зала. Всички, включително и 16-годишните подсъдими, носят медицински маски, което предполага, че видеото е заснето по време на пандемията от КОВИД-19.

Двамата са осъдени за гледане и разпространение на южнокорейски филми, музикални клипове и песни в продължение на три месеца.

„Те бяха изкушени от чуждата култура и… накрая съсипаха живота си“, са думите, произнесени от глас зад кадър във видеото, изрязано до кадри с момичета, на които биват сложени белезници, и жени в Пхенян, носещи дрехи и прически в южнокорейски стил, посочва Ройтерс.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани