Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Израел продължава да обстрелва цели в Ивицата Газа, нанесени са удари по отряди на „Хамас“

[post-views]
Израел продължава да обстрелва цели в Ивицата Газа, нанесени са удари по отряди на „Хамас“

Израел нанесе удари срещу „Хамас“ и свързани с Иран цели в Ливан и Сирия и продължава офанзивата си в ивицата Газа. По данни на палестинското министерство на здравеопазването общият брой на жертвите във войната е близо 25 хиляди.

Израелската армия продължава да обстрелва цели в ивицата Газа, нанесени са удари по отряди на „Хамас“, опитващи се да поставят експлозиви в близост до войниците и да изстрелват ракети. В южния град Хан Юнис военните са нахлули във военен комплекс и  неутрализирали готови за употреба ракетни установки и експлозиви. Местни жители съобщиха за тежки бомбардировки и сражения между в Хан Юнис и околностите му, както и в бежанския лагер „Джабалия“ на север.

В южната част на Рафах самолети хвърляха листовки с призиви палестинците да помогнат за намирането на заложниците, държани от „Хамас“. А роднини на похитените протестираха пред дома на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, изразявайки разочарованието си от липсата на напредък в освобождаването.

При израелски удари срещу Южен Ливан са убити двама членове на палестинската групировка „Хамас“, съобщиха източници от силите за сигурност.

По-рано Израел нанесе удари и срещу сирийската столица Дамаск. При тях бяха убити четирима членове на Иранската революционна гвардия, включително заместник по разузнаването на силите „Ал Кудс“ в Сирия. Иран осъди израелското нападение и се закани да отмъсти.

Американският президент Джо Байдън е обсъдил предложението за създаване на независима палестинска държава с израелския премиер Бенямин Нетаняху. Байдън каза след разговора, че смята все още за възможно Нетаняху да се съгласи на някаква форма на палестинска държава, но от кабинета на израелския премиер заявиха, че е отхвърлил американската идея за палестински суверенитет в ивицата Газа.

В изявление в събота израелският премиер Бенямин Нетаняху изясни позицията си относно създаването на палестинска държава, като отрече да е казал на президента на САЩ Джо Байдън, че не е изключил възможността за такова решение на продължаващия конфликт.

От кабинета на Нетаняху каза, че в неотдавнашния си разговор с Байдън премиерът е повторил позицията си, че Израел трябва да поддържа пълен контрол върху сигурността на Ивицата Газа, след като елиминира „Хамас“, за да гарантира, че вече не представлява заплаха, което е в противоречие с искането за суверенитет на Палестина.

Високопоставен служител на „Хамас“ също отхвърли коментарите на Байдън.

„Илюзията, че Байдън проповядва за държава Палестина и нейните характеристики, не заблуждава нашия народ“, отбеляза в изявление Иззат ал Ришк, член на политическото бюро на ислямистката групировка.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани