Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Великобритания ще модернизира ракетната система, която използва за защита на военни кораби в Червено море

[post-views]
Великобритания ще модернизира ракетната система, която използва за защита на военни кораби в Червено море

Британското министерство на отбраната заяви, че ще отпусне 405 млрд. паунда за модернизиране на ракетна система, която сега се използва от Кралските военноморски сили за сваляне на вражески безпилотни самолети над Червено море, предаде Ройтерс.

Системата за ПВО „Сий Вайпър“ (Sea Viper) ще бъде преоборудвана с ракети с нова бойна глава и софтуер, който ще ѝ позволя да противодейства на заплахите от балистични ракети, се казва в изявлението на военното ведомство.

Договорите са възложени на Ем Би Ди Ей Ю Кей (MBDA UK). 

„С влошаването на ситуацията в Близкия изток е жизненоважно да се адаптираме, за да осигурим безопасността на Обединеното кралство, нашите съюзници и партньори“, заяви министърът на отбраната Грант Шапс.

Решението на Лондон е свързано с нарастващото напрежение в Червено море, създавано от йеменските бунтовници хуси, които през последните седмица предприеха серия от нападения срещу търговски кораби, припомня Ройтерс. Те твърдят, че атаките им са израз на солидарността им с палестинците в Газа. В отговор САЩ и Великобритания, с подкрепата на съюзници, нанесоха мащабни удари по обекти на хусите.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани