Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Израелската армия заяви, че е унищожила обекти за производство на ракети в ивицата Газа

[post-views]
Започнаха преговорите в Кайро за прекратяване на огъня в Газа

Израелската армия днес заяви, че е унищожила голям брой обекти за производство на ракети в ивицата Газа, предаде ДПА.

Информацията бе оповестена в момент, в който броят на убитите палестинци в обсадения анклав доближава 25 000, отбелязва информационната агенция.

В изявлението на Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) се посочва, че в квартала Зейтун на град Газа са били открити ракетни установки, експлозиви, машини и химикали. Материалите за били достатъчни за производството на 800 ракети. В района е имало отделни обекти за производството на специфични видове компоненти за ракети. Според ЦАХАЛ целта е била затрудняването на локализацията и унищожаването на обектите.

Войната в Газа бе предизвикана от бруталната атака на палестинската ислямистка групировка „Хамас“ срещу Южен Израел на 7 октомври, при която бяха убити повече от 1200 души, припомня ДПА. В отговор Тел Авив предприе масивни въздушни удари и сухопътна офанзива, довели до най-голямото клане в историята на Израел, допълва германската информационна агенция. 

ЦАХАЛ вече контролират по-голямата северна част от обсадения крайбрежен анклав и ракетните атаки от страна на „Хамас“ и други групировки значително намаляха. Но израелската военна кампания предизвиква все по-голямо напрежение в други части на региона, включително и по северната граница на Израел, където ЦАХАЛ постоянно влизат в сблъсъци с ливанската шиитска групировка „Хизбула“. Днес също имаше размяна на огън в района, като по според информация на ливанските сили за сигурност ракета е убила двама души, след като е поразила автомобил, движещ се от ливанската страна на границата. Израелската армия отказа да коментира случая, а ДПА посочва, че не е ясно откъде е била изстреляна въпросната ракета.

 „Хизбула“ заяви, че днес е атакувала израелски части общо три пъти. Едно от нападенията е било в района на замъка Хунин – бивше укрепление на кръстоносците в близост до израелското селище Маргалиот на по-малко от километър южно от границата. Атакувани са били и израелски военнослужещи в близост до израелското гранично селище Зарит, пише още в изявлението на „Хизбула“.

Към момента няма данни жертви от израелска страна, но ЦАХАЛ заявиха, че са  отвърнали на огъня. „Израелските военновъздушни сили бомбардираха обекти, използвани от терористи, наблюдателен пункт на „Хизбула“ и ракетна площадка край Ал Адиса. През нощта танковете в Хар Дов стреляха от Голанските възвишения през границата, за да противодействат на възникнала заплаха“, се казва в изявлението на израелската армия. 

Почти 25 000 души са били убити в ивицата Газа от началото войната, съобщи в днес контролираното от „Хамас“ министерство на здравеопазването, припомня ДПА. Според палестинските здравни служби точният брой на убитите от 7 октомври насам е 24 927 души, а ранените са 62 388.

Хуманитарната ситуация остава катастрофална, заяви Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси (OCHA). Около 1,7 милиона жители на Газа са вътрешно разселени и много от тях живеят в палатки при зимни условия. В резултат на лошата хигиена се разпространява диария, регистрирани са и случаи на хепатит А, се казва в изявлението на службата на ООН.

Телевизия Си Ен Ен излъчи репортаж, който разказва за оскверняването на 16 гробища в палестинския анклав от израелски военнослужещи, допълва ДПА.

Неотдавна ЦАХАЛ казаха, че от началото на военната кампания са били убити около 9000 членове на терористични организации. По данни на израелските медии от началото на сухопътната офанзива са загинали 194 израелски войници.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани