Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Иран и Пакистан си размениха ракетни атаки

[post-views]
Украйна заяви, че е свалила миналата нощ 18 от общо 51 ракети, изстреляни срещу нея от Русия

Пакистан съобщи, че е нанесъл ракетни удари, два дни след като Техеран изстреля ракети срещу своя съсед. Според съобщенията целта на нападението са били „убежища на терористи“ в граничната провинция Систан и Белуджистан. Иранските медии съобщиха, че са убити три жени и четири деца.
Пакистан и Иран отдавна се обвиняват взаимно, че укриват въоръжени групировки, които извършват нападения в техните гранични региони, посочва Би Би Си. В сряда вечерта иранските медии съобщиха, че близо до границата с Пакистан, около гр. Сараван, са били чути няколко експлозии.

Министерството на външните работи на Пакистан потвърди ударите на иранска територия и заяви, че „няколко терористи са били убити по време на операцията“. Ракетната атака идва след острото осъждане от Пакистан на изстреляните от Иран във вторник ракети, от които по данни на Исламабад са загинали две деца.

Иран твърди, че негова цел е била базирана в Пакистан бунтовническа група, но Пакистан заяви, че жертвите са само цивилни граждани. Изстреляни според пакистански представители са „четири ракети в с. Кох-и-Сабаз, на около 50 км във вътрешността на Пакистан“, според разговарял с „Ройтерс“ местен служител. Джамия и три къщи са повредени.
На прицел според Техеран е била групировката „Джайш ал Адл“, която действа основно в Иран и работи за независимост на провинция Систан-Балочестан и се бори за правата на белуджите – сунити, мнозинство в провинцията, често оплакващи се от дискриминация в шиитски Иран. Иран уверява, че няма да се поколебае да действа при заплаха в сигурността. „Джайш ал Адл“ (Армия на справедливостта) действително е нападала ирански сили за сигурност по границата, като пое отговорност за няколко нападения в последните години. „Джундалла“ се бе заклела във вярност на „Ислямска държава“. Групата се смята от САЩ (обозначили я заедно с Иран за терористична) за „най-активната и влиятелната“ в Систан-Балочестан.

Китай, който има силно влияние и върху Иран, и върху своя съюзник Пакистан, вече посредничи за помирение между двете държави.

Най-ново

Единична публикация

Избрани