Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нашият кораб на Антарктида помага и на други бази

[post-views]
Нашият кораб на Антарктида помага и на други бази

В рамките на два дни българският научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ (НИК 421) застана на котва в „Потър бей“ на о. Дисепшън, където бяха свалени личен състав от испански, еквадорски, холандски учени, изследователи и научни работници, както и испанска материална част и хранителни припаси за испанската военна полярна база „Габриел де Кастиля“.
Приблизително 20 т материали бяха разтоварени с помощта на работни лодки и плаващи средства. Извършиха се дейности по осигуряването на научните проекти, свързани с пробонабиране от морското дъно в залива, както изследване за наличие на микропластмаса в района на о. Дисепшън.
След завършване на логистичните дейности командирът на българския кораб капитан II ранг Николай Данаилов и командирът на базата подполковник Анхел Прадо проведоха среща, оценявайки двустранното сътрудничество като ползотворно и необходимо.
Испанската военна полярна база „Габриел де Кастиля“ е създадена през 1989 г., една година, след като е създадена българската база „Св. Климент Охридски“. Разширявана постепенно до днешните размери, военната база е създала прекрасни условия за множество международни научни проекти по изследване на вулканичната дейност в Антарктика.
В непосредствена близост до испанската военна база е разположена и аржентинската военна база „Десепшън“, създадена през далечната 1948 г. Аржентинската база предстои да бъде отворена до няколко дни според думите на капитан лейтенант Лукас Акоста, аржентински офицер от състава на Военноморските сили, присъстващ на борда като антарктически пилот.
По-късно НИК 421 се пребазира и застана на котва пред българската антарктическа база, за да продължи със стоварването на материална част за новата научна лаборатория, както и осигуряването на научните проекти, провеждани от борда на кораба.

Ще си сътрудничим с бразилските ВМС

С бразилския кораб „Алмиранте Максимиано“ с бордови номер Н41 на о. Ливингстън пристигна втората група учени, изследователи и научни работници. В краткия престой на бразилския кораб в района на залива се извърши двустранна приятелска визита между екипажите на корабите на НИК 421 и Н41. От бразилския екипаж десет военнослужещи, между които и двама курсанти практиканти, посетиха НИК 421, а втора лодка с бразилски моряци посетиха българската антарктическа база.
Командирът на НИК 421 съвместно с командира на българската антарктическа база и курсанти практиканти направиха приятелска визита на борда на Н41 с командир капитан І ранг Джеферсън Рамос Пинейро. Бяха изучени способностите и историята на бразилския кораб, който през 2012 г. е включен в състава на Военноморските сили на Бразилия.
С екипаж от седемдесет военнослужещи бразилският кораб „Алмиранте Максимиано“ активно участва повече от десет години в полярните кампании на Република Бразилия и осигурява бразилската полярна програма PROANTAR.
Командирът на българската база Камен Недков благодари за подкрепата от бразилските военноморски сили за транспортирането на личен състав от Пунта Аренас, Чили. Курсанти от състава на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ също се запознаха с устройството и възможностите на кораба.
Бяха обсъдени активно въпроси за изпращане на курсанти в рамките на до 30 дни за провеждане на плавателна практика на бразилския кораб с реципрочно приемане на курсанти от бразилското военноморско училище на борда на НИК 421.

Започна изпълнението на научните проекти

Разтоварването на някои товари и изисква специфична подготовка и понякога нетрадиционни средства за транспортиране

Успоредно с разтоварването на материална част от борда на НИК 421 на брега започна осигуряване на изпълнението на мултидисциплинарен проект „Интегрирано изследване на компонентите „седимент, биота и води“ на океанската екосистема в литорала на о. Ливингстън“.
Ръководител на проекта е доцент доктор Любомир Кендеров от биологическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ съвместно с доцент доктор Райна Христова от Института по океанология „Проф. Фритьоф Нансен“ към Българската академия на науките.
Извършва се пробонабиране от дълбочини в южния залив на о. Ливингстън.

Най-ново

Единична публикация

Избрани