Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Украинците свалиха руски самолет А-50 за $330 млн.

[post-views]
Украинците свалиха руски самолет А-50  за $330 млн.

Украинските военновъздушни сили обявиха, че са свалили над Азовско море два руски военни самолета. „Благодаря на ВВС за перфектно планираната и изпълнена операция в района на Азовско море“, обяви по-късно главнокомандващият украинската армия генерал Валерий Залужни. Свалени са самолет за далечно радиолокационно откриване и управление А-50 и един Ил-22, който е бил използван като въздушен команден пункт.

Военната помощ от западните държави доведе до повишаване на капацитета за противовъздушна отбрана на Украйна, основно по отношение на изстрелваните от страна на Русия към нейна територия ракети и дронове. На страната бяха предоставени модерни системи за противовъздушна отбрана, отбелязва Агенция Франс прес.
По информация от Агенция „Ройтерс“ украинското министерство на отбраната е оценило на $330 млн. самолета А-50, който е въведен на въоръжение почти в края на съветската ера. Той е с голям обсег на действие и може да наблюдава територия от няколкостотин километра за вражески самолети, кораби и ракети. В началото на миналата година руското министерство на отбраната съобщи, че модернизирана версия на самолета, т. нар. версия А-50U извършва мисии в Украйна. Самолетът, чието наименование по натовската класификационна система е „Мейнстей“, може да засече и да проследява ракета, изстреляна от разстояние от 800 км, както и да набелязва цели по вода и суша на разстояние 300 км.

По данни в годишния доклад за 2021 г. на базирания в Лондон мозъчен тръст Международен институт за стратегически изследвания Русия разполага с 9 самолета А-50 на въоръжение. Украинските въоръжени сили не съобщават с какви средства са атакували А-50 и Ил-22М. Киевският авиационен експерт Валерий Романенко казва, че това най-вероятно са били американски системи за противовъздушна отбрана „Пейтриът“.

Междувременно стана известно, че Словакия ще възобнови военните доставки за Украйна, месеци след като те бяха спрени от новото правителство след победата на изборите на Роберт Фицо. Във вторник словашкият парламент подкрепи поправка, която ще даде правомощия на министерството на отбраната да одобрява износа на оръжия, проправяйки пътя за държавни и частни оръжейни компании да продължат да въоръжават Украйна. Фицо спечели изборите, обещавайки „нито един патрон“ да не стигне до Киев. През ноември бяха забранени държавните доставки, „за да не се опразнят складовете“, но частните фирми продължиха да изпълняват договорите си с Украйна.

Най-ново

Единична публикация

Избрани