Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Зеленски обяви нов пакет оръжейна помощ за Украйна от Полша

[post-views]
Зеленски заяви, че прекратяването на огъня във войната би било от полза само на Русия

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви, че неговата страна ще получи нови доставки на оръжие от Полша, с цел подсилване на отбраната срещу пълномащабната руска инвазия, предаде ДПА.

„Ще има нов оръжеен пакет доставки от Полша“, заяви държавният глава по време на традиционното си видеообръщение към нацията снощи. На срещата му с Туск вчера в Киев двамата обсъдиха и бъдещо съвместно производство на оръжия и боеприпаси. Третата тема от разговорите, спомената от Зеленски, беше обучението на украински войници в полската оръжейна система.

Украинският президент не разкри подробности за графика на оръжеийните доставки, както и за съдържанието на пакета от помощи. Варшава е смятана за един най-близките и най-важни съюзници на Киев. От началото на руското нашествие в Украйна преди почти две години Полша е снабдявала Украйна с бойни танкове, включително „Леопард“, и с изтребители МиГ.

Във видеобръщението си Зеленски благодари на Туск за неговата военна и политическа подкрепа, както и за усилията му за разрешаването на конфликта с полските шофьори на камиони и блокадата им на границата с Украйна.

Зеленски каза, че украинското правителство се опитва да разреши и икономически спорове с компании в страната. Той подчерта, че целта е да се укрепят държавата, обществото и икономиката, като добави, че корупцията продължава да бъде основен проблем за Украйна. На свой ред Туск отбеляза, че въпреки вътрешнополитическите проблеми, които изпитва и Полша, страната му стои твърдо зад Украйна.

„Полша ще продължи да прави всичко по силите си, за да увеличи шансовете на Украйна за победа на фронта“, каза полският премиер. ДПА припомня, че Полша е приела повече украинци, принудени да напуснат домовете си заради военните действия на Русия, от която и да е друга държава. Зеленски му благодари и за това.

„Полският народ и полската държава са един от най-големите ни поддръжници“, заяви президентът. Една от целите на първото посещение в Киев на Туск, откакто отново стана министър-председател на страната си, която е членка на НАТО, бе да обсъди със Зеленски как може да бъде осигурена нова помощ за Киев от Запада.

От друга страна Украйна и десетки други държави, в това число Германия, за пореден път обвиниха Русия в лицемерие и смяна на политическия курс в Съвета за сигурност на ООН. Москва цели да отклони вниманието от войната, която води в Украйна, като настоява за свикването на заседание след заседание по въпроса за оръжейните доставки от Запада за Киев, обявиха представители на тези държави в Ню Йорк вчера преди обсъжданията по искане на Русия в Съвета за сигурност.

На самото съвещание руският външен министър на Русия Сергей Лавров влезе в конфликт с представителите на САЩ и поддръжниците на Украйна. Той каза, че страната му е готова за мирни преговори по принцип, но не с цел да се задържат на власт сегашните управници в Киев.

„Бих искал да ви напомня, че ние никога не сме отказвали да преговаряме и винаги сме заявявали нашето желание за това. Но имаме предвид не преговори, които имат за цел да запазят властта на лидерите на киевския режим и да подхранят техните фантазии, а преговори, които да се преборят с наследството на десетилетия на ограбване на страната и насилие над хората“, заяви Лавров.

Ройтерс посочва факта, че в обръщението си Зеленски е обещал да предприеме всички необходими мерки за гладкото продължаване на дейността на украинските компании, след като задържането на видния банкер Игор Мазепа предизвика смут в бизнес средите в страната.

Президентът каза, че  е имал „тежки разговори“ с бизнесмени и че е решен да изглади сериозните проблеми, пред които са изправени предприемачите в Украйна. „Разговорът не бе лек. Съществуват сериозни проблем и наистина са налице трудности“, каза украинският президент.

„Запознах се с всички подробности. Помолих да се направи необходимото, за да се преодолеят различията между представителите на правителството, бизнеса и правоохранителните органи“, добави той. Предприемачите в Украйна изразиха безпокойство от задържането на Мазепа по подозрения в участие в незаконно придобиване на земя северно от столицата Киев за изграждането на луксозен жилищен комплекс.

Бизнесменът, чиято компания „Конкорд кепитъл“ развива дейност в Украйна от около 20 години, бе задържана на украинската граница с Полша. Арестувани бяха още брат му и други хора, свързани с компанията му. Мазепа, който обяви ареста си за политически натиск върху бизнес средите, често е обвинявал органите на реда и съдебната система в Украйна в злоупотреба с власт, отбелязва Ройтерс.

Най-ново

Единична публикация

Избрани