Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Лавров обсъди Ивицата Газа и ситуацията в Червено море с колегите си от Иран, Турция и Ливан

[post-views]
Лавров обсъди Ивицата Газа и ситуацията в Червено море с колегите си от Иран, Турция и Ливан

На днешното заседание на Съвета за сигурност на ООН се очаква да бъде обсъдена „ситуацията в Близкия изток, включително и палестинският въпрос“. Преди заседанието днес руският външен министър Сергей Лавров се срещна с колегите си от Иран, Турция и Ливан, съобщи руското министерство на външните работи, цитирано от Ройтерс.

Двустранните срещи са били посветени на Ивицата Газа и ситуацията в Червено море. Външните министри на Русия, Иран и Ливан са постигнали съгласие за необходимостта от бързо прекратяване на огъня в Газа и условията за предоставяне на хуманитарна помощ на цивилното население.

Те са изразили обща загриженост за напрегнатата обстановка в Червено море, която, по думите им рязко се е влошила. Съединените щати и Великобритания нанесоха поредна серия удари по цели на хутите в Йемен. Нападенията са били в столицата Сана, както и в няколко други провинции. Бил е атакуван подземен склад, ракети и други военни цели на хутите, а британски изтребители са използвали бомби с прецизно насочване срещу множество цели край летището в Сана.  

Руският външен министър заяви, че на заседанието днес ще предложи „колективни усилия“ за разрешаване на кризата в Близкия изток.

Заедно с турския си колега Хакан Фидан Лавров е обсъдил и енергийни въпроси, както и „предстоящите двустранни контакти“.  

През декември Кремъл заяви, че руският президент Владимир Путин може да посети Турция в началото на 2024 година.

Най-ново

Единична публикация

Избрани