Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ДЕЗИНФО: Митът за гладомора е измислен от англосаксонците

[post-views]
DISINFO: Избори в Обединеното кралство: „Борд на директорите“, назначен от глобалните елити, заменен от друг

Концепцията за Гладомора е измислена от англосаксонците, а именно  от Робърт Конкуест и Джеймс Мейс. По-късно са започнали да го въвеждат в общественото съзнание. Сталин не е искал да унищожи Украйна. Той го е създал като политически субект.

ОПРОВЕРЖЕНИЕ:

Това е повтарящ се дезинформационен разказ от прокремълски медии, отричащ масовия глад (известен още като Гладомор) с милиони жертви, който удари Украйна през 1931-1933 г. Гладоморът е добре документиран и потвърден от огромен набор от разсекретени документи, включително официални документи на съветските власти, Комунистическата партия на Съветския съюз и Комунистическата партия на Украйна . През 2006 г. Върховната Рада (парламентът) на Украйна официално признава Гладомора от 1932-33 г. за геноцид на украинския народ. Признат е като такъв и от много европейски държави. Европейският парламент и ПАСЕ признаха Гладомора за престъпление на съветския режим срещу собствения им народ и престъпление срещу човечеството. 33 американски щата също са признали Гладомора за геноцид на украинския народ.

Робърт Конкуест е британски историк, който през 1986 г. е написал „Жътвата на скръбта“, книга за репресиите на властите срещу съветските селяни. Книгата съдържа подробен запис на „глад на терор“, наложен от държавата на колективизираните селяни в Украйна и някои други области чрез определяне на невероятно високи квоти за зърно, премахване на всеки друг източник на храна и предотвратяване на помощ отвън-  дори от други райони на Съветския съюз – от достигане до гладуващото население. Джеймс Мейс е американски историк, който беше изпълнителен директор на Комисията на САЩ за глада в Украйна. Комисията е била създадена през 1984 г. и представила своите констатации на Конгреса на САЩ през 1988 г. Нейният окончателен доклад заключил, че Гладоморът е бил акт на геноцид срещу народа на Украйна, извършен от съветските власти. Тези историци не са измислили никакви митове за масовия глад в Украйна. Те са излезли с неопровержими доказателства за факта, че това е изкуствено предизвикан глад, чиято цел е да нанесе непоправими щети на украинския народ.

Превод: Николай Илчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани