Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Денков: С тазгодишния бюджет се подпомага развитието на икономиката

[post-views]
Денков: С тазгодишния бюджет се подпомага развитието на икономиката

Правителството приема днес постановлението за изпълнение на бюджета за тази година. По този начин министерствата, държавните институции и общините ще могат да реализират своите политики. 

Това отбеляза премиерът Николай Денков пред министрите и заяви, че това е бюджет за хората и бюджет за силна икономика.

„С тазгодишния бюджет се подпомага развитието на икономиката“, заяви премиерът.

„Подобряването на живота на хората с фокус върху децата и техните родители, без да застрашаваме по никакъв начин фискалната стабилност на държавата. Този Бюджет ни приближава и към еврото, и към европейския начин на живот“, допълни Денков.

Той припомни, че минималната работна заплата е увеличена с близо 20 процента. Вече е 933 лева.

„До края на месец февруари ще бъдат актуализирани и заплатите в държавната администрация, като актуализацията ще важи от 1-ви януари тази година. Значително е увеличен пакетът от социални помощи. Финансирането на инвитро процедурите е увеличено с 20 процента. Дават се и допълнително 15 милиона лева за скрининг за репродуктивно здраве. Увеличение с 50 процента има и на размерите на еднократната помощ при бременност и раждане. Учебниците стават безплатни за първи път до 12 клас по всички основни предмети. Остават безплатни детските градини“, коментира министър-председателят.

Денков постави акцент и върху новия начин на финансиране на общините – чрез прозрачни проекти, чието изпълнение ще се проследява с наличните публични системи.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани