Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Дезинфорадар: Може ли Тръмп да занули НАТО?

[post-views]
Дезинфорадар: Може ли Тръмп да занули НАТО?

мн

Във вторник Доналд Тръмп спечели първичните избори за излъчване на кандидат-президент от Републиканската партия на САЩ. Единственият му конкурент, който все още не се отказва от надпреварата, е Ники Хейли, но нещата изглеждат ясни – през ноември политическото бедствие „Тръмп“ може да надвисне отново над Белия дом, ако червенокосият милиардер вземе реванш за загубата си от Байдън преди 4 години.

Повторният възход на Тръмп е манна небесна за Русия. В Кремъл се надяват неговото връщане в Белия дом да лиши Украйна от американската военна помощ и да доведе до зануляването на НАТО. Наскоро масло в огъня наляха и изявленията на еврокомисаря Тиери Бретон, който твърди, че през 2020 г. Тръмп заявил на шефката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, че САЩ няма да помогнат на Европа, ако тя бъде нападната, и ще напуснат Северноатлантическия пакт.

Може ли Тръмп да извади САЩ от НАТО и така да обезсмисли най-успешния военен алианс в съвременната история? Категорично не! Ексцентричният бивш президент си пада по гръмките приказки, които трудно може да претвори в дела. За всеки случай обаче в края на миналата година Конгресът на САЩ прие законодателна промяна, която забранява на президента да оттегля членството на страната в НАТО без изрично разрешение на Сената. Инициативата за това бе двупартийна – ако тръгне да вади САЩ от Алианса, Тръмп няма да срещне подкрепата дори на собствената си партия. Американската властова система е изградена на принципа на баланса и противотежестите, като Конгресът има много голяма роля в определянето на геополитическия курс на страната. А когато става въпрос за стратегически решения думата на конгресмените тежи много повече от тази на президента.

Освен това да не забравяме, че Тръмп вече изкара 4 години в Белия дом. Да, това бе труден период за единството на западния демократичен свят, но хаосът, създаден от некомпетентния президент, бе надживян – и от САЩ, и от НАТО. Така че – ако се наложи ще преживеем още четири години без ясно лидерство в евроатлантическата общност, светът няма да се свърши.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Пламен Димитров

Най-ново

Единична публикация

Избрани