Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Първият медицински хеликоптер пристига на 31 януари

[post-views]
Първият медицински хеликоптер пристига на 31 януари

До средата на 2026 г. цялата страна ще е покрита от системата за спасяване по въздуха

Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков връчи на изпълнителния директор на болница „Света Анна” в София д-р Славчо Близнаков документите за регистрация на вертолетното ѝ летище. С пристигането на първия от шестте медицински хеликоптера, които страната ни закупи от италианската фирма „Леонардо”, се очаква хеликоптерната площадка да влезе в експлоатация.

Първият хеликоптер се очаква да дойде от Италия на 31 януари, съобщи в понеделник министър Гвоздейков. Той допълни, че това е потвърдено и от страна на италианския производител на машината, фирмата „Леонардо”.

„Надявам се при подходящи метеорологични условия пилотите да направят необходимия нальот на тази машина и постепенно да въвеждаме системата в експлоатация в периметър на София”, заяви министърът. Предвижда се в края на юни тази година да пристигне вторият хеликоптер, предвиден за оперативната база в Долна Митрополия, а през декември се очаква третата машина, която ще е на разположение в оперативната база в Сливен. Министър Гвоздейков подчерта, че в момента са подадени осем заявления към Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация” за лицензиране на болнични хеликоптерни площадки в София и други населени места в страната. Заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов обяви, че до средата на 2026 г. цялата страна трябва да бъде покрита от системата за спешна медицинска помощ по въздух. Общият брой на болниците в страната, които ще имат хеликоптерни площадки, е 26. Според директора на „Света Анна” д-р Славчо Близнаков цялата болница е обучена за действие в спешни ситуации, като на ден приема около 30 спешни случаи с линейки.

Най-ново

Единична публикация

Избрани