Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Обърнатият свят на Кремъл през 2024 г.

[post-views]
Обърнатият свят на Кремъл през 2024 г.

2024 година ще бъде натоварена за експертите от звеното за борба с кремълската дезинформация към Европейската служба за външно действие. В своя редовен седмичен обзор те правят извода, че руското общество изпада във все по-голяма безизходица заради жестоката война, която Путин води срещу Украйна. „Съветизацията“ на икономиката и авторитарното управление формират фона, а държавните медии и пропагандните канали усърдно захаросват суровата реалност с набор от класически манипулативни наративи, сервирани по всички доминиращи платформи. Основните направления, в които действа прокремълската дезинформация, са ни познати от изминалата година, но има и някои новости.

Обърнатият свят на Кремъл през 2024 г.
Обърнатият свят на Кремъл през 2024 г.

Западът е войнствен

Според този наратив Западът тласка Украйна, която е неонацистка, а лидерите й се вдъхновяват от Степан Бандера да продължават войната за сметка на украинското население. Западът също докарва Украйна до състояние на провалена държава, в която е приет националсоциализмът. Русия трябва да се защитава, но се застъпва за мир, поне според прессекретаря на Кремъл Дмитрий Песков, който винаги е готов да подкрепи това твърдение с алтернативни факти. Това напомня на светогледа на Оруел от романа „1984“ – Русия през 2024 г. поразително се доближава до Оруеловата реалност с царящите в страната следене, цензура и контрол на съзнанието.

Украйна е обречена,

а Полша, Унгария, Румъния и Турция се готвят да я разделят. Този класически наратив на Кремъл отрича държавността, историята и идентичността на Украйна. Сега обаче в манипулацията има нов елемент: че Турция искала да грабне черноморското пристанище Одеса. Нека да повторим: Не се заблуждавайте. Нито Полша, нито Унгария, нито Румъния, нито Турция имат териториални претенции към Украйна. Има само една държава – Русия, – която се опитва да отклони вниманието от опитите си да заграби украинска земя.

Русия е атакувана.

Привидно „атаката“ е на много фронтове, включително срещу обществения морал, а самозащитата изглежда така – въпреки многото руски ракети и бомбардировки над Украйна, бързо нарастващи по мащаб през последните седмици и поразяващи цивилни според новия доклад на ООН от 16 януари, на руската общественост и на публиката по света, към която е насочен наративът на Москва, многократно се повтаря: Русия бомбардира само военни цели. Тази лъжа става все по-позорна с всеки нов ден на бомбардировки.

Трета световна война.

Според ТАСС, водещата руска държавна информационна агенция, Западът тласка света към трета световна война. Хм, а кой всъщност започна настоящата война в Европа? ТАСС изопачава смисъла на неотдавнашните изявления на германския министър на отбраната за необходимостта Германия (и други страни) да укрепят отбраната си. По-рано естонският премиер говори за източния фланг на НАТО в светлината на агресивното поведение на Русия. ТАСС се придържа към руския модел да се отправят военни и даже ядрени заплахи, с които да се посее страх сред европейската общественост и тя в крайна сметка да попадне под влиянието на Москва.

Украинските градове всъщност са руски, но под неонацистко управление.

Според контролираните от Кремъл медии повечето големи градове в Украйна – като Киев, Харков, Одеса, Днепър и Николаев – са руски и са само временно под окупация. Това е може би най-ясната илюстрация на обърнатия с краката нагоре светоглед на Русия, който дори не се нуждае от коментар.

Руският БВП расте,

но танковете не стават за ядене. През последните седмици Москва вдигна медиен шум с твърденията за ръст на руската икономика, която въпреки санкциите изпреварвала другите икономики. Независими експерти поставят под въпрос официалната статистика и качеството на икономическия растеж. Дори приет по номинална стойност, официално отчетеният ръст от 3% през 2023 г. се дължи главно на държавните финансови стимули за секторите, свързани с войната, и по-високите приходи от износ поради девалвацията на рублата. А в същото време инфлацията расте.

Други теми в седмичния преглед от EUvsDisinfo:

•        Руските държавни издания „Спутник“ написаха: „Резултатите от изборите в Тайван са победа за западния империализъм“. Е, резултатите отразяват свободната демократична воля на тайванския народ, първо и преди всичко. Схващане, което се надяваме, че би могло да вдъхнови и руските избори.

•        Ново развитие в енергетиката: кръвожадната Европа изсмуква енергийните ресурси на бившите си колонии. Москва използва широк арсенал от манипулативни послания по темата „енергетика“. Години наред Русия плашеше европейците, че без руски газ ще измръзнат почти до смърт, а икономическият колапс, който ще предизвика липсата на евтин руски газ, уж щял да остави повечето европейци без работа. Тази фантазия на Кремъл не се осъществи. Сега RT (бивша „Russia Today“, излъчваща на всички основни езици по света) твърди, че ЕС лишава бившите европейски колонии от енергийни ресурси и по този начин спира развитието им. Русия си прави автореклама като покровител и вечен приятел на много страни, особено в Африка, Близкия изток и Латинска Америка, като същевременно насърчава антиколониализма и антиамериканизма.

•        Шок за публиката: ключовата телевизия „Russia24“ твърди, че в луксозни западни ресторанти се сервира човешко месо. ТВ-каналът продължи традицията за манипулиране на руската публика с мръсни истории за уж покварения европейски начин на живот и нездравия морал и представи тази глупост като достоверна новина, „забравяйки“ обаче да спомене, че става въпрос за сатира.

Най-ново

Единична публикация

Избрани