Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Кърби: Байдън е разговарял по телефона с президента на Египет и емира на Катар, за да настоява за нова сделка за заложниците

[post-views]
Вашингтон следи с безпокойство израелската операция в Рафах, заяви говорител на Белия дом

Президентът на САЩ Джо Байдън е разговарял по телефона с египетския президент Абдел Фатах ас Сиси и емира на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани, съобщи говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби, предаде Асошиейтед прес.

Агенцията отбелязва, че това става преди предстоящо скоро пътуване на директора на ЦРУ Уилям Бърнс, което има за цел да окаже натиск за постигането на споразумение за освобождаване на още заложници, държани от „Хамас“, в замяна на спиране на бойните действия с Израел в ивицата Газа.

Кърби добави, че макар разговорите на Байдън с колегите му от Египет и Катар да са били конструктивни, „не трябва да очакваме скорошно развитие“.

„Продължаваме да правим всичко възможно, за да улесним постигането на нова сделка за заложниците, както направихме през ноември“, добави той.

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс трябва да се срещне скоро в Европа с ръководителя на израелската разузнавателна служба Мосад Давид Барнеа, министър-председателя на Катар шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани и ръководителя на египетското разузнаване Абас Камел според трима добре осведомени изтоници, пожелали да запазят анонимност заради чувствителното естество на разговорите.

Асошиейтед прес отбелязва, че ЦРУ и Съветът за национална сигурност към Белия дом са отказали да коментират информацията за тази среща.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани