Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Иран изведе в орбита три сателита по програма, за която Западът има опасения, че спомага за подобряване на балистичните ракети на Техеран

[post-views]
Иран изведе в орбита три сателита по програма, за която Западът има опасения, че спомага за подобряване на балистичните ракети на Техеран

Иран съобщи днес, че е извел в орбита три сателита едновременно, предаде Ройтерс. Иранската новинарска агенция ИРНА предаде, че при изстрелването е била използвана успешно ракета-носител „Симоргх“ (в превод – Феникс), разработена от министерството на отбраната на Иран.

Асошиейтед прес отбелязва, че в миналото тази иранска ракета-носител е претърпяла множество неуспешни опити, но съобщението за изстрелването е най-новата стъпка от програма, за която Западът има опасения, че спомага за подобряване на балистичните ракети на Техеран.

САЩ по-рано заявиха, че изстрелването на ирански сателити противоречи на резолюция на Съвета за сигурност на ООН, като призоваха Техеран да не предприема дейности, свързани с балистични ракети, способни да носят ядрени оръжия. Срокът на санкциите на ООН, свързани с иранската програма за балистични ракети, изтече през октомври миналата година.

В оценката на американската разузнавателна общност за 2023 г. относно заплахите в света се посочва, че разработването на ракети за изстрелване на сателити „съкращава сроковете“ за разработване на междуконтинентална балистична ракета от Иран, тъй като при нея се използва подобна технология.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани