Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Зеленски оповести доходите си за две години

[post-views]
Зеленски оповести доходите си за две години

Президентът на Украйна Володимир Зеленски оповести доходите си за две години, предаде Ройтерс. Тази стъпка цели да насърчи прозрачността и изкореняването на корупцията в страната.

В пост, качен на сайта на президентството, Зеленски отбелязва, че доходите му са намалели през 2021 г. и са белязали още по-голям спад през 2022 г., когато Русия нахлу в Украйна. За първи път Зеленски оповестява публично доходите си.

През 2021 г., година преди руската инвазия в Украйна, Зеленски и семейството му съобщиха за доходи от 10,8 милиона гривни (286 168 долара), което е по-малко от 12-те милиона хривни, които те декларираха през предходната година.

Данните за доходите през 2021 г. включваха и приходи от продажбата на правителствени облигации за сума, възлизаща на 142 000 долара.

През 2022 г. доходите на семейството на Зеленски са намалели на 3,7 милиона гривни заради по-малко постъпления, заради войната, от отдаване под наем на притежаван от него недвижим имот.

Зеленски призова държавните служители да оповестят доходите си, като част от усилията за увеличаване на прозрачността и елиминиране на корупция в момент, в който Украйна се опитва да изпълни изискванията по пътя за еврочленството й.

Западните съюзници, предоставящи на Украйна оръжия и финансова помощ, както и международни организации, като Международния валутен фонд, също поискаха гаранции, че Киев полага усилия, за да елиминира корупцията.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани