Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Въоръжени мъже нахлуха в църква в Истанбул, Ислямска държава пое отговорност за нападението

[post-views]
Въоръжени мъже нахлуха в църква в Истанбул, Ислямска държава пое отговорност за нападението

Двама въоръжени мъже нахлуха в католическа църква в Истанбул по  време на службата в неделя. Един човек е убит при нападението, съобщиха местните власти, а отговорност за атаката поеха от Ислямска държава.

Малко след 11:30 ч. местно време в неделя двама въоръжени мъже нахлуват в църквата „Санта Мария“ и откриват огън срещу вярващите. Двамата стрелци са задържани, съобщиха от турското министерство на вътрешните работи, без да дават конкретни детайли за мотивите на престъплението.

Междувременно терористичната групировка Ислямска държава пое отговорност за атаката, като уточни, че извършителите са изпълнили задачата си и след това са избягали. Кадри от мястото на нападението, разпространени от турските медии, показват момента на атаката – богомолците са на крака, а стрелците влизат, следвайки мъж, който влиза на литургията. Двамата стрелят по него, както се оказва – фатално, след което спокойно напускат мястото.

Жертвата е идентифицирана като 52-годишен мъж от турски произход, който се готвел да приеме християнството, но все още не бил кръстен. Според негови близки той е бил психически нестабилен и категорично не той е бил цел на атаката.

В социалните мрежи кметът на Истанбул заяви, че няма да позволи подобни атаки срещу религиозни институции да разбият единството в града. Веднага след атаката турският президент Реджеп Таип Ердоган поднесе съболезнования и заяви, че са предприети необходимите мерки за задържане на виновниците. Морална подкрепа на пострадалите предложи и папа Франциск в традиционната си неделна литургия.

Най-ново

Единична публикация

Избрани