Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Йордания осъжда „терористичната атака“ срещу военен пост на границата ѝ със Сирия, при която бяха убити трима американски военнослужещи

[post-views]
Йордания осъжда „терористичната атака“ срещу военен пост на границата ѝ със Сирия, при която бяха убити трима американски военнослужещи

Йордания осъди вчера „терористичната атака“ срещу преден военен пост на границата ѝ със Сирия, при която бяха убити трима американски военнослужещи, а десетки бяха ранени, и посочи, че си сътрудничи със САЩ в гарантирането на сигурността по границата, предаде Ройтерс.

В първото си официално изявление за атаката с дронове срещу американски войници верният съюзник на САЩ – Йордания заяви, че работи с Вашингтон в борбата с тероризма. По-рано говорител на йорданското правителство каза, че атаката е била извършена срещу американска база в Сирия, а не на йорданска територия, посочва Ройтерс.

Високопоставен йордански представител от сферата на сигурността каза пред Ройтерс, че Йордания наскоро е поискала от САЩ по-модерни оръжия, включително системи за противовъздушна отбрана „Пейтриът“, опасявайки се, че разширяването на конфликта в Газа може да я направи обект на нападения от страна на подкрепяните от Иран и добре въоръжени регионални милиции, които се активизират по границите на кралството.

Присъствието на американски войски в Йордания е чувствителен въпрос в страна, където антиамериканските настроения са силно изразени заради подкрепата на Вашингтон за Израел във войната му с „Хамас“ в Газа.

Правителството на Йордания е подписало през януари 2021 г. споразумение в областта на отбраната с Йордания, по силата на което американските войски получават „безпрепятствен достъп“ до няколко йордански военни бази, складове и други съоръжения, посочва Ройтерс.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани