Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

НАТО трябва да се подготви за руски удари по цели в цяла Европа, предупреждават висши генерали

[post-views]
НАТО трябва да се подготви за руски удари по цели в цяла Европа, предупреждават висши генерали

НАТО трябва да се подготви за руски удари по цели в цяла Европа, включително в Германия, ако Кремъл започне война срещу Aлианса, предупредиха висши генерали, интервюирани от вестник „Таймс“.

Генерал-лейтенант Алекзандър Солфранк, командир на военния логистичен център на НАТО в югозападна Германия, освен че изтъкна заплахата от Русия, призова съюзниците да се справят с „бюрокрацията“, която пречи на преместването на войски и оборудване и затруднява държавите да използват чуждо оръжие и комплекти по време на криза.

Въпреки че по-голямата част от военните ресурси и вниманието на Русия са насочени към Украйна, съществува дълбока загриженост относно възможните следващи стъпки на Кремъл.

Лидерите на НАТО смятат, че блокът има възможност само от три години, за да консолидира отбраната си срещу евентуална руска офанзива срещу територия на Алианса. Солфранк и други генерали от Германия, Съединените щати и Нидерландия се притесняват, че при този сценарий руснаците ще ударят дълбоко зад фронтовите линии в опит да премахнат гражданската и военна инфраструктура, необходима за поддържане на военния капацитет.

Бригаден генерал Роналд Рагин от американските части на натовската армия, базирани в западногерманския град Кайзерслаутерн, който отговаря за логистиката за Европа и Африка, каза за „Таймс“, че „съюзниците много се лъжат, ако си мислят, че няма да бъдат поставени на изпитания“.

„Ще има хибридна война, която ще започне във всички стратегически зони за поддръжка и нашите способности за разгръщане. Ще ни се пречи да прекосяваме Атлантика. Ние, като коалиция, трябва да помислим добре как да работим в такава среда. Как да действаме, когато се пречи на нашите конвои, кагато нашите железници са блокирани“, изтъкна Роланд Рагжин.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани