Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нищо не е загубено – лунната сонда възобнови работа си

[post-views]
Нищо не е загубено – лунната сонда възобнови работа си

Добри новини за японската космическа агенция „JAXA“, след като лунната сонда „SLIM” възобнови работа си. Припомням, че при прилуняването си апаратът не успя да разгърне слънчевите си панели, което принуди учените да го изключат. 

SLIM кацна на Луната на 20 януари, с което Япония стана петата държава в света прилунила сонда на естествения спътник на Земята. Успехът обаче беше помрачен, след като учените установиха, че до слънчевите панели на апарата не достига светлина. Това принуди екипът да изключи системите на апаратът, с надеждата, че все пак ще успее да събере достатъчно енергия, за да го рестартира.

SLIM възобнови операциите си за анализиране на състава на лунните скали със своята многолентова спектрална камера в търсене на улики за произхода на Луната, съобщиха от японската космическа агенция.

Независимо, че SLIM не се приземи в най-подходящата си позиция, мисията му се смята за успешна, защото за първи път космически апарат прави прецизно приземяване на повърхността на космическо тяло. Експерти смятат, че подобна технология ще улесни всички бъдещи мисии, не само до луната, но и до Марс и отвъд.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани