Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Откакто е член на ЕС, Румъния е имала достъп до 89,4 милиарда евро европейски фондове

[post-views]
Откакто е член на ЕС, Румъния е имала достъп до 89,4 милиарда евро европейски фондове

Откакто е член на Европейския съюз, Румъния е имала достъп до 89,4 милиарда евро, като балансът на паричните потоци, т.е. получените суми, минус вноските на Румъния в бюджета на ЕС, възлиза на над 60 милиарда евро. Това съобщи министърът на икономиката Раду Опря, цитиран от информационния сайт Нюз.ро. Министърът отбелязва, че икономиката на Румъния и стандартът на живот са се повишили, откакто страната е станала член на ЕС, с възможността за достъп до европейските фондове и ползите от общия пазар.

В публикация на страницата си във Фейсбук министърът прави сравнение на икономическата ситуация в Румъния преди и след присъединяването. В периода 2007-2022 г. Румъния е имала среден годишен ръст на икономиката (реално нарастване на БВП) от 3,04 процента, което е вторият най-висок ръст в региона след Полша (3,83 процента) и над средния за ЕС от 1,2 процента. Минималната брутна заплата е нараснала от 390 леи на 1 януари 2007 г. на 3300 леи на 1 януари 2024 г., посочва Раду Опря.

Според представените от него данни БВП на глава от населението по паритета на покупателната способност се е увеличил от 40 процента от средното равнище за ЕС през 2006 г. до 76 процента от средното за ЕС равнище през 2022 г. Румъния е изпреварила Гърция и Унгария и се доближава до Полша, посочва министърът. По думите му е очевидно, че румънската икономика и стандартът на живот са се повишили, откакто страната е член на ЕС.

„Бих дал още един пример на фона на крайните мнения, според които би трябвало да преосмислим мястото си на страна членка на ЕС. Във Великобритания дезинформацията, която предхождаше излизането от ЕС (Брекзит), твърдеше, че британците внасят повече средства в европейския бюджет, отколкото получават. Днес последните данни показват, че решението за излизане от ЕС е струвало на британската икономика 160 млрд. евро. Животът в страната е поскъпнал, а бизнесът страда от пречките пред търговията“, коментира румънският министър на икономиката.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани