Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Според Жозеп Борел нарастващото руско влияние в Сахел изправя ЕС пред дилема

[post-views]
Според Жозеп Борел нарастващото руско влияние в Сахел изправя ЕС пред дилема

Европейският съюз е изправен пред дилема относно запазването на присъствието си в Мали и по-широкия регион Сахел в Западна Африка, тъй като не иска да си сътрудничи с разширяващите присъствието си там военни сили на Русия, заяви Жозеп Борел, предаде Ройтерс.

Решението на ръководените от хунтите в Мали, Буркина Фасо и Нигер да се оттеглят от Икономическата общност на западноафриканските държави допълнително усложни присъствието на ЕС в региона, заяви ръководителят на външната политика на блока преди срещата на министрите на отбраната в Брюксел.

„Много е важно, че тези три държави, всички управлявани от военни диктатури, решиха да напуснат регионалния орган … и в същото време виждаме засилване на руското влияние“, каза Борел. „Това създава нова геополитическа конфигурация на този район“, допълни той.

Борел добави, че присъствието на Русия вече е силно в Мали, а скоро може да се появи и в Нигер и Буркина Фасо. ЕС има срок до 24 май да реши дали да остане в Мали, каза Борел.

„Все още имаме няколко мисии в Мали, които не са изтеглени, но… не искаме да си сътрудничим с Африканския корпус“, добави той.

„Африкански корпус“ е името на руското военно присъствие, което наследи групата „Вагнер“ – частна военна компания, която беше разположена в Мали през 2021 г. Миналата седмица неин контингент отлетя за Буркина Фасо.

Демократичните правителства на Мали, Буркина Фасо и Нигер бяха свалени с военни преврати от 2020 г. насам. Всички те са обхванати от ислямистки бунтове, при които бяха убити хиляди хора и които доведоха до разселването на милиони.

Ръководените от хунти държави се дистанцираха от бившия колониален владетел Франция, като изгониха нейните войски и се насочиха към Русия като партньор в икономиката и сферата на сигурността.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани